Portefeuillehouder
Betsy Wormgoor

Omschrijving (toelichting)

Met een integrale benadering (samenhang tussen alle domeinen) vanuit welzijn, sport, cultuur, preventie, participatie, wonen en gezondheid komt er een verschuiving van aandacht voor zorg en ziekten naar gedrag en gezondheid. We doen dit met inwoners, maatschappelijke organisaties in de formele en informele sociale basis, de gecontracteerde zorgaanbieders en de 1e lijn zorg (fysiotherapeuten, huisartsen, maatschappelijk werk en wijkverpleegkundigen). Als gemeente nemen we daarin verschillende rollen: we faciliteren, verbinden, stimuleren, zijn initiatiefnemer en soms aanjager. Dit vertaalt zich concreet in de volgende punten:

  • We rollen de methodiek positieve gezondheid verder uit.
  • We rollen welzijn op recept verder uit naar fysiotherapeuten en wijkverpleegkundigen en zetten sport en cultuur in voor preventie. 
  • We zijn zichtbaar, dichtbij en laagdrempelig bereikbaar in de kernen en zoeken locaties die een sociaal-culturele functie hebben en die bijdragen aan de sociale cohesie en inclusie. 
  • We zien dat steeds meer (kwetsbare) inwoners zelfstandig blijven wonen. Om dit te faciliteren streven we ernaar om ondersteuning zoveel mogelijk in de eigen leefomgeving van de inwoner te organiseren. We gaan het maatschappelijk debat aan over de toekomst op de onderwerpen; eerder denken over later, vitaal ouder worden, oud maar niet óut', passend wonen en passende zorg en ondersteuning op het juiste moment. We doen dit samen met de seniorenvrijwilligers.
  • We zoeken de verbinding met inwonersinitiatieven. Daarnaast gaan we tussenvormen in wonen onderzoeken (zie programma een passende woning). 
  • We onderzoeken mogelijkheden voor collectieve voorzieningen voor thuiswonende inwoners met beginnende vorm van dementie. 
  • We sluiten aan bij de coalitie Eén tegen eenzaamheid.