Wet open overheid

Wettelijk kader

Terug naar navigatie - Wettelijk kader

De Wet open overheid (Woo) is de opvolger van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). De wet is bedoeld om de overheid transparanter te maken en zo het belang van openbaarheid van publieke informatie voor de democratische rechtsstaat, de burger, het bestuur en economische ontwikkeling beter te dienen. De Woo maakt toegang tot publieke informatie expliciet tot een recht van burgers. 
 
De Woo voorziet in een openere overheid dan de Wob. Een belangrijk verschil met de Wob is dat, naast informatieverstrekking op verzoek, gemeenten ook verplicht zelf informatie openbaar moeten maken. Actieve openbaarmaking heet dit in deze wet. De gemeente Berkelland is verplicht 11 informatiecategorieën actief openbaar te maken zodat een burger toegang heeft tot deze informatie. De Woo is op 1 mei 2022 in werking getreden en wordt gefaseerd ingevoerd. De eerste 4 categorieën moet de gemeente Berkelland al actief openbaar maken. In artikel 3.5 van de Woo staat dat in de begroting en de jaarrekening een aparte paragraaf over dit onderwerp wordt opgenomen.

Toelichting

Terug naar navigatie - Toelichting

In 2024 wordt er op basis van de inventarisatie van het informatiebeheer een plan van aanpak opgesteld. De inventarisatie heeft gevolgen voor welke acties er uitgevoerd moeten worden samen met het vaststellen van een ambitieniveau. De organisatie moet ook verder voorgelicht worden op het moment dat verdere stappen gezet worden in het actief openbaar maken van de verschillende informatiecategorieën.