Sport en cultuur bewegen je! Deelnemen aan sport en cultuur is leuk en heeft bovendien een positieve invloed op de mens en zijn omgeving. Het bespelen van een instrument helpt bijvoorbeeld mentale prestaties en geheugen te verbeteren. Bij kinderen versterkt het zelfvertrouwen. (Voor)lezen gaat laaggeletterdheid tegen. Sporten is goed voor de conditie. Deelnemen aan sporten of culturele activiteiten in groepsverband, verhogen sociale competentie en samenwerking. Meedoen zorgt voor cohesie in de samenleving.
- In 2023 is als gemeentelijk antwoord op het lokaal Beweeg- en Sportakkoord – ‘Heel Berkelland Beweegt’, een nieuwe gemeentelijke sport- en beweegvisie opgesteld. Deze ligt ten tijde van het schrijven van deze begroting voor in de gemeenteraad. De 4 ambities uit de sport- en beweegvisie zijn:
- Inwoners van Berkelland zijn gezond.
- Sport en bewegen versterken de sociale basis.
- Het sport- en beweeglandschap is klaar voor de toekomst.
- Duurzame exploitaties van maatschappelijk vastgoed.
- Onderdeel van de sport- en beweegvisie is een uitvoeringsagenda voor sportvastgoed, inclusief zwembaden. Hierin is een lijn voor het Berkellandse sportvastgoed, inclusief zwembaden, opgenomen voor de komende 15 jaar. De investeringen worden zoveel mogelijk gespreid over deze 15 jaar. Op korte termijn zijn er al investeringen nodig, waarvan een investering in een extra zaaldeel bij sporthal 't Timpke in Borculo de eerste is in 2024. De raad ontvangt hiervoor een separaat raadsvoorstel.
- Op 3 februari 2023 is het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) ondertekend door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), gemeenten en zorgverzekeraars. In het GALA zijn afspraken gemaakt gericht op vertaling van landelijke doelen voor gezondheid en welbevinden naar regionale en lokale resultaten.
- Bij het GALA hoort ook een nieuw financieel arrangement voor gemeenten dat is vormgegeven in de nieuwe ‘Brede’ Specifieke Uitkering (SPUK) voor gemeenten.
- De actuele periode combinatiefunctionarissen loopt van 1 juli 2022 tot 1 juli 2026.
- Ter uitvoering van de op 21 december 2021 vastgestelde gemeentelijke Cultuur- en Erfgoedvisie zijn er in 2023 3 'deelvisies' opgesteld: een museumvisie, een visie op religieus erfgoed ('kerkenvisie') en een visie op dorpshuizen. Deze liggen ten tijde van het schrijven van deze begroting voor in de gemeenteraad, of zijn in procedure.
- Vanaf 2025 krijgen gemeenten structureel extra geld van het Rijk voor de bibliotheken, met daaraan gekoppeld een zorgplicht. Dit gaat waarschijnlijk om structureel gemiddeld € 3 per inwoner per gemeente. Bij de invoering van de wetswijziging worden deze structurele middelen waarschijnlijk toegevoegd aan het gemeentefonds volgens een nader te bepalen verdeelmodel. Wij gaan op basis van de huidige berichtgeving uit van ongeveer € 132.000 extra per jaar. Zodra de definitieve uitwerking bekend is, worden deze middelen opgenomen in de reguliere P&C cyclus en bestemd voor de Bibliotheek Oost Achterhoek (BOA).
- Ten tijde van het opstellen van deze begroting wordt gewerkt aan een cultuurakkoord.
- De gemeente Berkelland kent een subsidie voor het in stand houden van gemeentelijke monumenten. Voor deze subsidie ontvangt de gemeente cofinanciering van de provincie Gelderland. De provincie heeft bekend gemaakt (gedeeltelijke) te willen stoppen met deze cofinanciering. De gevolgen hiervan zijn bij schrijven van deze begroting nog niet bekend.
- Op 1 januari 2024 treedt het nieuwe beleidsplan van de Bibliotheek Oost Achterhoek (BOA) in werking.
- Elk jaar deden wij een beroep op de SPUK-regeling Sportbesluit. Deze SPUK-regeling vervalt of wijzigt. We zijn in afwachting van een opvolgende regeling.