Voor u ligt de begroting voor 2024. Het is een dekkende begroting geworden. In 2024 en 2025 zijn er nu nog voldoende middelen om onze plannen te dekken. Al is de begroting wel omgeven met onzekerheden. Zo is de herijking van het sociaal domein nog niet verwerkt in deze begroting. De uitkomst stond bij het opstellen van de begroting nog ter discussie. We gaan ervan uit dat wij u hier meer over kunnen melden in de aanvullende brief die wij u nog sturen, waarin ook de gevolgen van de septembercirculaire worden weergegeven. Ook de nog steeds hoog blijvende inflatie zorgt voor onzekerheid, omdat het nog maar de vraag is of die volledig gecompenseerd zal worden.
Slecht vooruitzicht
Vanaf 2026 wordt de financiële situatie ronduit slecht. We kiezen er voor om dit in de begroting te laten zien. We bedenken niet nu al oplossingen voor de aankomende tekorten. Dit is in lijn met het advies van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). We hopen dat er nog een vorm van compensatie komt vanuit het Rijk. De VNG zet hier vol op in. Vooralsnog ziet het er niet naar uit dat dit tot succes zal leiden. Op korte termijn verwachten we hier geen positieve ontwikkelingen in door de val van het kabinet en de op handen zijnde verkiezingen.
Voorbereiden op slecht scenario
Om te voorkomen dat we straks met spoed een oplossing moeten vinden voor de tekorten, werken we in het najaar van 2023 en het voorjaar van 2024 aan een plan. Dit plan voorziet in een oplossing voor het dekken van de tekorten als deze blijven bestaan. Zo zijn we voorbereid op het slechte scenario.
Plannen en ambities
Naast de ontwikkelingen die we nu al kennen, komen er in 2024 nog een aantal ontwikkelingen op ons af als gevolg van onze plannen en ambities. Het gaat dan bijvoorbeeld om het wegenbeheerplan en het wagenbeheerplan. Maar ook de investeringen in onderwijs en sport, waarvoor maar gedeeltelijk dekking is. Ook zien we bij de investeringen dat deze op dit moment vaak duurder uitvallen dan verwacht door inflatie of doordat de ambities groter zijn dan de beschikbare middelen.
Tot slot blijven we te maken houden met een moeilijke arbeidsmarkt, waardoor het op sommige plekken in de organisatie lastig blijft vacatures te vervullen.
In onderstaande tabel is te zien hoeveel geld we het afgelopen jaar (realisatie 2022) hebben uitgegeven. Hoeveel we in 2023 oorspronkelijk hadden begroot (2023 vastgesteld) en hoe de begroting is aangepast (2023 na bestuursrapportage). In de laatste 4 kolommen staat de begroting voor 2024 tot en met 2027 voor de programma’s uit het coalitieakkoord. De bedragen die zijn weergegeven, moeten x € 1.000. De lasten worden weergegeven met een – (min) ervoor. De baten (opbrengsten) met een + (plus). De kolom 2023 (na bestuursrapportage) geeft zoals de naam zegt de stand weer na de bestuursrapportage. Dit is dus inclusief eerdere wijzigingen waaronder de jaarrekening en de overheveling van budgetten.