Portefeuillehouder
Arjen van Gijssel

Omschrijving (toelichting)

  • We stellen een volkshuisvestingsprogramma onder de omgevingsvisie op. Dit volkshuisvestingsprogramma is breed en vervangt de woonvisie en woonzorgvisie. Het volkshuisvestingsprogramma omvat onder andere het tactisch beleid op woningbouw, wonen en zorg, wonen voor specifieke doelgroepen zoals inwoners met een woonwagencultuur en woonruimteverdeling. Het beleid volgt op de omgevingsvisie, de regionale woonagenda en de woondeal. 
  • We stellen een (regionale) huisvestingsverordening op. 
  • We maken prestatieafspraken met ProWonen, Habion en de huurdersverenigingen.
  • We zijn gestart met het optimaliseren van het proces rondom wooninitiatieven en woonzorginitiatieven. We streven naar een betere dienstverlening. We willen initiatiefnemers snel helderheid bieden of een initiatief wel of niet kansrijk is. Zoals we er nu voor staan kunnen wij onze
    woondealprojecten die lopen tot en met 2030 (incl. 130%), invullen met planbegeleiding. Een deel van onze planningscapaciteit is ingevuld met tijdelijke externe inhuur tot 2025. We starten nu ook langzamerhand projecten voor na 2031. Wel ervaren we knelpunten waar het gaat om specialisten. Denk aan vergunningverleners of verkeerskundigen. Daar zijn financiën niet zozeer het probleem maar gaat het vooral om krapte in de arbeidsmarkt. Wanneer nodig, volgt een voorstel. 
  • We onderzoeken of ons beleid nog wel aansluit bij de vraag van inwoners met een verminderde zelfstandigheid of (naderende) hulpvraag. Als je thuis wil blijven wonen of in de nabijheid van je netwerk zijn er een aantal opties naast verhuizen. Mantelzorgwoningen, tijdelijke woningen of woningsplitsing. Doel van het onderzoeken is om ons beleid en bijbehorende procedures eventueel zo bij te stellen dat het beleid weer zo veel als mogelijk aansluit bij de vraag.