Portefeuillehouder
Joost van Oostrum

Omschrijving (toelichting)

Waar we voorgaande jaren vooral inzetten op het gevoel van veiligheid of onveiligheid bij onze inwoners, voegen we hier in deze bestuursperiode een meer integrale en risicobewuste benadering van veiligheid aan toe. Hierbij zetten we in op preventie, ontwikkelen we duidelijke kaders en zijn we van daaruit voorspelbaar voor onze ketenpartners. Onze keuzes en kaders onderbouwen en monitoren we met data. Integraal omdat wij zien dat veiligheid veel beleidsterreinen raakt. Inwoners met onbegrepen gedrag, jeugdproblematiek, huiselijk geweld, middelengebruik, ondermijning, ontwikkelingen in ons buitengebied, onze fysieke leefomgeving, digitale veiligheid; de komende jaren zetten we in op een meer gestructureerde en samenhangende aanpak. Risicobewust omdat we op basis van een onderbouwde risicoanalyse willen gaan inzetten op die veiligheidsrisico’s die het meest urgent zijn of het grootste risico vormen in onze gemeente. Om hier met u onderbouwde keuzes in te maken is eind 2022 een gemeente breed risicoprofiel opgesteld. Op basis van aanwezige data en gesprekken met onze ketenpartners in de verschillende beleidsvelden hebben wij dit profiel gemaakt. Het risicoprofiel is vervolgens vertaald in een integraal veiligheidsplan 2023-2027 waarin keuzes en inzet van mensen en middelen worden vastgelegd.

 

Tijdens de politieke avond op 18 april 2023 is het integraal veiligheidsplan van Achterhoek Oost behandeld en zijn er voorwaarden gesteld aan de vaststelling van het genoemde plan. Er is aangegeven dat het uitvoeringsplan integrale veiligheid jaarlijks geëvalueerd moet worden, met betrokkenheid van de gemeenteraad. Daarnaast moet er extra aandacht komen voor polarisatie, radicalisering, verkeersveiligheid, veilig uitgaan en aanspreekpunten in de wijk. Ook werd gesteld dat er daarbij meer ingezet moet worden op preventie. Ten slotte is de opdracht gegeven om te onderzoeken of een zelfstandig gemeentelijk integraal veiligheidsplan beter past bij de gemeente Berkelland dan het huidige basisteamgerichte veiligheidsplan.

 

Met een uitbreiding van 0,5 fte beleidscapaciteit kunnen wij invulling geven aan de gevraagde aanpak. Hiervoor maken wij een plan van aanpak dat we met u afstemmen. Onderdeel van deze aanpak is een gestructureerde opbouw van kennis en inzicht op de verschillende deelgebieden bij de raad.

 

De inzet van de opgenomen extra capaciteit BOA van 1,0 fte wordt bepaald aan de hand van het uitvoeringsplan. Daarnaast is er nu budgettaire ruimte opgenomen om jaarlijks via een Veiligheidsmonitor de veiligheidsgevoelens bij onze inwoners te onderzoeken.