Portefeuillehouder
Arjen van Gijssel

Omschrijving (toelichting)

Met onze gebiedsgerichte werkwijze spelen we samen in op de specifieke behoeften van inwoners, ondernemers, buurten, wijken en kernen. Daarbij denken we niet alleen aan de puur fysieke inrichting van onze leefomgeving, maar hebben we ook aandacht voor de sociale aspecten hierbinnen. Onze gebiedscontactpersonen zijn de verbindende schakel. Zij zijn voortdurend in contact met onze inwoners, buurten en wijken. Zij horen en zien veel en slaan de brug tussen samenleving en de overheid (gemeente, provincie, rijk). Voorop staan reële verwachtingen over en weer, met aandacht, waardering en zo nodig ondersteuning voor de vele initiatieven en activiteiten in onze samenleving. 

Ervaring leert ons dat we hierdoor geen geld of tijd besparen. Sterker nog: deze werkwijze kost tijd en geld, maar doorgaans levert het resultaat van het gelopen proces daarna wel een integrale oplossing en meer draagvlak op in de samenleving.

We gebruiken het restantbudget vanuit de eenmalige middelen vanuit Samen investeren in Berkelland voor het onderdeel Gebiedsgericht werken, (voorheen wijk- en kerngericht werken genoemd) voor het ondersteunen van activiteiten in, voor en door de samenleving, bijvoorbeeld voor de zogenaamde dorpendeals (samen met de provincie Gelderland). Bij de dorpendeals werken inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en overheden werken samen om de sociale verbondenheid en toekomstbestendigheid van de kern te bevorderen. Er zijn al dorpendeals met Rekken en Beltrum. In Gelselaar wordt aan een deal gewerkt en wellicht volgen meer kernen.

Ook ondersteunen we initiatieven uit de samenleving via een vervolg op het Berkellands Naoberfonds dat nu 5 jaar actief is en op veel waardering vanuit onze samenleving kan rekenen. 

Speciale aandacht is er de komende tijd voor 'participatie'. We werken toe naar een participatie visie. Dit traject lopen we in samenspraak met de commissie bestuurlijke vernieuwing en is gestart in augustus 2023. In het ambitiedocument van de gemeenteraad vraagt zij het college om, samen met de raad, op papier te zetten hoe we onze inwoners kunnen betrekken bij besluitvorming.