Portefeuillehouder
Arjen van Gijssel
Betsy Wormgoor

Omschrijving (toelichting)

  • Achterhoek in Beweging is het regionale samenwerkingsverband tussen gemeenten waarmee we sport en bewegen centraal stellen. Thema gericht wordt er samengewerkt onder het mom van: ‘regionaal aanjagen, lokaal uitvoeren!’. We indexeren de bijdrage aan Achterhoek in Beweging tot een bedrag van € 45.000 ten behoeve van de regionale inzet op, en verbinding van, sport en bewegen met preventie. We sorteren hiermee ook voor op het feit dat er vanuit het IZA/GALA per 1 januari 2024 een Regionale Preventiestructuur met 5 ketenaanpakken moet zijn uitgewerkt waarbinnen AiB logischerwijs een rol gaat vervullen. We zien ook kansen tot het maken van de koppeling met de pilotprojecten preventie. 
  • We subsidiëren sportverenigingen aan de hand van het aantal jeugdleden en we compenseren de OZB van verenigingen (deze laatste is opgenomen onder het speerpunt 'toekomstbestendige accommodaties'). We herijken deze subsidies (zie activiteit 'Strategie, beleid en Innovatie').
  • We subsidiëren de Sport Federatie Berkelland (SFB) en zorgen voor doorontwikkeling en vernieuwing van de vereniging ondersteunende activiteiten. De bezuiniging van € 10.000 op de SFB draaien we terug. We kijken met de SFB hoe het aanbod van de SFB breder toegankelijk wordt (ook voor verenigingen die nu (nog) geen lid zijn). 
  • We ondersteunen de uitvoering van het lokale sportakkoord.
  • We ondersteunen het jeugdfonds sport en cultuur. De gemeentelijke bijdrage stijgt van € 6.000 per jaar naar € 12.000 per jaar. We zetten ons in voor de zichtbaarheid van het jeugdfonds, met name op het onderdeel cultuur.