Onderhoud kapitaalgoederen

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

In deze paragraaf staat hoe we met onze kapitaalgoederen omgaan. Kapitaalgoederen zijn goederen met een meerjarig nut. Denk aan wegen, gebouwen, riolering en openbaar groen. Zoals wettelijk is voorgeschreven worden investeringen met een meerjarig nut afgeschreven. De afschrijvingstermijn die daarbij wordt gebruikt komt overeen met de economische levensduur van de investering. Wij hanteren wel een ondergrens. Investeringen met een waarde van minder dan € 20.000 worden niet geactiveerd maar komen direct ten laste van de exploitatie.
Het onderhoud van de kapitaalgoederen wordt zoveel mogelijk in samenhang uitgevoerd in integrale projecten, bijvoorbeeld bij wegen en riolering.

Wij streven naar een verantwoord beheer van onze kapitaalgoederen. In deze paragraaf geven we een indicatie over de staat van onderhoud en welke middelen voor het onderhoud in de begroting zijn opgenomen.

Daarbij gaan wij uit van:

  • Een rioolstelsel dat wordt beheerd overeenkomstig het watertakenplan.
  • Een kwaliteitsniveau van de wegen volgens het scenario 'overwegend laag'.
  • Een kwaliteitsniveau voor openbaar groen dat past bij het budget.
  • Een gedifferentieerd onderhoudsniveau voor gemeentelijke gebouwen.

Riolering en water

Terug naar navigatie - Riolering en water

In het watertakenplan is de inrichting en het beheer van de afvalwaterketen (riolering en zuivering) en het watersysteem beschreven. Met het watertakenplan geven wij invulling aan de planverplichting uit de Wet milieubeheer. Met de inhoud van dit plan wordt de basis gelegd voor de zorgplichten van de gemeente en de zorgplichten van het waterschap. Naast onze zorgplichten spelen wij met dit watertakenplan in op het veranderende klimaat, de duurzaamheidsopgaven en technologische ontwikkelingen. Zo kunnen we ook in de toekomst een veilig en goed functionerende afvalwaterketen en watersysteem waarborgen.


Kerncijfers

  • 298 kilometer vrij verval riool
  • 688 kilometer persleiding (inclusief aansluitleidingen)
  • 86 gemalen, 6 bergbezinkvoorzieningen en 1973 drukriool installaties
  • 8000 inspectieputten
  • 16.750 kolken en 2,3 kilometer lijngoten

 
Beleid/kaders

  • Watervisie Berkelland 2030 (is samenwerking met het waterschap opgesteld)
  • Watertakenplan
  • Beheerplan riolering
  • Regenwaterstructuurplan
     
    Huidige staat en ontwikkelingen
    Binnen taakveld riolering kennen wij alleen onderhoudsniveau 'goed', anders kunnen er gevolgen voor de volksgezondheid ontstaan. Met het watertakenplan is een stap gemaakt in het toepassen van risicogestuurd beheer. Bij risicogestuurd beheer wordt afgestapt van een louter cyclisch beheer. Wij reinigen, inspecteren, renoveren of vervangen dan niet meer alleen omdat het zoveel jaar geleden is gedaan, maar kijken naar de technische kwaliteit en noodzaak tot vervanging. Bij de planning van de uitvoering van rioolvervanging/onderhoud wordt integraal afgestemd met de wegbeheerders.
     
    Financiën
    In de paragraaf lokale heffingen wordt een totaaloverzicht gegeven van de kosten die worden toegerekend aan riolering. De jaarlijkse lasten voor beheer en onderhoud worden gedekt door tarieven. Op basis van het watertakenplan zijn de tarieven op termijn nog niet kostendekkend. Een tekort of overschot in een jaar wordt onttrokken of toegevoegd aan de voorziening voor rioolheffing.

Onderhouden van wegen

Terug naar navigatie - Onderhouden van wegen

De gemeente Berkelland heeft in totaal 770 km verharde wegen met een oppervlakte van 3,9 miljoen m2, ofwel bijna 400 hectare. Hiervan ligt 54% buiten de bebouwde kom en 46% binnen de bebouwde kom. Het grootste deel van het areaal bestaat uit asfaltverharding (circa 60%). Daarnaast is er 39% elementenverharding (tegels, betonstraatstenen, klinkers. etc.) en een klein gedeelte (circa 1%) cementbetonverharding. Onderstaande tabel geeft verder inzicht.

Wegenareaal Berkelland Verhardings-type Rijbaanlengte [m] Oppervlakte [m2]  Percentage [%]
Binnen bebouwde kom Elementen 112.162 1.251.805 32
Asfaltbeton 107.586 550.680 14
Cementbeton 12 1.769 0
Totaal 219.760 1.804.254 46
Buiten bebouwde kom Asfaltbeton 480.687 1.843.970 47
Elementen 62.474 258.853 7
Cementbeton 7.239 23.690 1
Totaal 550.400 2.126.513 54

De volgende kenmerken zijn van invloed op het onderhoud van het wegenareaal:

  • We hebben een groot areaal van (met name oude asfalt) wegen gelegen in het buitengebied, dat door een toename van in de loop van de tijd steeds zwaarder wordend verkeer ook steeds zwaarder belast wordt en daardoor sneller slijt en sneller aan reconstructie toe is.
  • Het wegenareaal is over het algemeen verouderd met als resultaat dat diverse wegconstructies het einde van de levensduur naderen of al hebben bereikt.
  • We hebben per inwoner ca. 105 m2 verharding in beheer; veel meer dan gemiddeld in Nederland (58m2).
  • Er is een toename van in de loop van de tijd steeds zwaarder wordend verkeer waardoor de wegen ook steeds zwaarder belast worden en daardoor sneller slijten en aan reconstructie toe zijn.
  • De profilering van wegen voldoet op veel plekken niet meer aan huidige eisen en het hedendaagse gebruik.
  • We hebben veel last van wortelopdruk van bomen die inmiddels dicht langs ons wegen staan.
  • Binnen de verschillende kernen zijn de wegen voornamelijk uitgevoerd in (dure) elementen.
  • Sterk gestegen en nog stijgende prijzen.

 

Beleid/kaders

Herijking wegbeheer 2021-2025

Met de raad is afgesproken om voor de onderhoudskwaliteit van de wegen het scenario 'overwegend laag' te hanteren. In deze ambitie is voor grotere delen van het areaal gekozen voor kwaliteitsniveau 'Laag'. De meer doorgaande wegen en de wegen in het centrum worden onderhouden op kwaliteitsniveau 'Basis'. Voor de fietspaden is gekozen voor kwaliteitsniveau 'Hoog'.

 

Gewenste kwaliteit Centrum-gebied Wijkont-sluitings-wegen Woon-straten Industrie-wegen Erftoe-gangswegen buiten de kom Overige wegen buiten de kom
Asfalt Rijbaan Basis Basis Laag Laag Basis Laag
Fietspaden Hoog Hoog Hoog Hoog Hoog Hoog
Voetpaden Basis Basis Laag Laag Basis Laag
Overige Basis Basis Laag Laag Basis Laag
Elementen Rijbaan Basis Basis Laag Laag Basis Laag
Fietspaden Hoog Hoog Hoog Hoog Hoog Hoog
Voetpaden Basis Basis Laag Laag Basis Laag
Overige Basis Basis Laag Laag Basis Laag

Huidige staat en ontwikkelingen
Op basis van de in 2019 uitgevoerde inspectie is de werkelijke kwaliteit vergeleken met het vastgestelde kwaliteitsscenario ‘overwegend laag’. In onderstaande figuur is dit per deelareaal weergegeven.

 

Gemeten kwaliteit t.o.v. gewenste kwaliteit Centrum-gebied Wijkontslui-tingswegen Woon-straten Industrie-wegen Erftoegangs-wegen buiten de kom Overige wegen buiten de kom
Asfalt Rijbaan ok ok ok te hoog te hoog ok
Fietspaden te hoog te hoog te hoog te hoog te laag ok
Voetpaden n.v.t. n.v.t. te hoog n.v.t. n.v.t. n.v.t.
Overige n.v.t. te hoog n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t.
Elementen Rijbaan ok te hoog te hoog te hoog te laag ok
Fietspaden n.v.t. te laag te laag n.v.t. n.v.t. te hoog
Voetpaden ok ok te hoog te hoog n.v.t. te hoog
Overige te hoog ok te hoog te hoog n.v.t. ok

Het grootste gedeelte van het areaal scoorde op of hoger dan het afgesproken kwaliteitsniveau. Alleen het kwaliteitsniveau ‘hoog’ op de fietspaden werd op meerdere plaatsen niet bereikt (totaal ca. 75.000 m2) en het areaal elementen rijbanen in de ‘Erftoegangswegen buiten de kom’ (ca. 2.300 m2) scoorde te laag. Deze arealen hebben in de periode van 2020 tot en met 2022 aandacht gekregen. Onder andere met de inzet van een impulsbudget van € 2 miljoen. In de maanden juni en juli van 2023 heeft de meest recente inspectieronde plaatsgevonden. Op basis van de resultaten van die inspectie herijken we het kwaliteitsniveau opnieuw. De resultaten komen terug in een nieuw wegenbeleidsplan 2024-2028.

Financiën

Het structureel beschikbare budget binnen de exploitatiebegroting voor het uitvoeren van onderhoud aan wegen is met 5 ton (2023) verhoogd. Tegelijk veroudert het wegennet verder. Bij de vaststelling van het wegenbeheerplan (in 2024) bekijken we hoe zich dit verhoudt tot het door de gemeenteraad vastgestelde niveau ‘overwegend laag’. 

We inspecteren elke 2 jaren alle wegen op de aanwezigheid van schades, we monitoren het kwaliteitsverloop en herijken de onderhoudsbehoefte. Op basis daarvan maken we jaarlijks onderhoudsplanningen en voeren die uit. Als uit de 2 jaarlijkse inspectieresultaten blijkt dat wegen of wegvlakken aan het einde van de levensduur zijn dan nemen we die op in het meerjaren investeringsprogramma (MJIP). De veroudering van het wegennet gaat de komende decennia zorgen voor een piek in de investeringsbehoefte.

Openbare verlichting

Terug naar navigatie - Openbare verlichting

Gemeente Berkelland beheert en onderhoudt ongeveer 8.900 lichtmasten en armaturen. Een areaal dat jaarlijks groeit door nieuwbouw in- en uitbreidingen en herinrichting van openbare ruimte. Op ongeveer 3.000 lichtmasten brandt eenledlamp. Dit betekent dat 33% van het areaal in Berkelland LED is.
 
Huidige staat en ontwikkelingen
Ongeveer 10% van alle lichtmasten en ongeveer 20% van alle armaturen is ouder dan de theoretische levensduur. Met name op het gebied van armaturen geeft dat problemen, omdat het voorkomt dat vervangende lampen en onderdelen niet meer leverbaar zijn. We moeten in de toekomst dus meer gaan vervangen. 
 
Beleidskaders
We werken aan een beleidsplan openbare verlichting 2024-2033 dat bovenstaande verder uitwerkt en in 2024 aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.
 
Financiën
Op dit moment zijn de onderhoudsbudgetten voor openbare verlichting in lijn met de daadwerkelijke kosten. Dat geldt niet voor de energiebudgetten, die onder druk staan door de stijgende energieprijzen. 'VerLEDden' zorgt voor vermindering van energiekosten én de kosten van storingen, maar hiervoor zijn wel financiële middelen noodzakelijk (want dit kan niet uit het onderhoudsbudget bekostigd worden).

Groen en speelvoorzieningen

Terug naar navigatie - Groen en speelvoorzieningen

Berkelland heeft 172 hectare groen in de bebouwde kommen. Hiervan is ongeveer 35 hectare gazon, 74 hectare ruw/bloemrijk gras, 40 hectare bosplantsoen en 16 hectare heesters, hagen en vaste planten en 7 hectare diversen.
Gemeente Berkelland is eigenaar van 16.000 bomen in de bebouwde kom. Daarnaast zijn er 81.000 bomen buiten de bebouwde kom. 
Er zijn 438 speeltoestellen inclusief doeltjes en dergelijke in Berkelland in de openbare ruimte. Relatief veel toestellen zijn oud (ouder dan 15 jaar). Op basis van het beleidsplan "Spelen en bewegen in de openbare ruimte" is er een inhaalslag gaande om verouderde toestellen te verwijderen en nieuwe toestellen te plaatsen die aansluiten bij de doelgroepen in de wijk of in het dorp.
 
Beleid/kaders

  • Groenbeleidsplan en groenstructuurplan 2023-2032 (besluitvorming gepland eind 2023).
  • Beleidsplan spelen en bewegen in de openbare ruimte 2021-2030.
  • Bomenbeleidsplan 2020-2029
     
    Huidige staat en ontwikkelingen
    De staat van het onderhoud is wisselend: over het algemeen is de staat van het groen redelijk tot goed, maar er zijn ook diverse locaties die verouderd zijn. Dit gaat zowel om groen- als speelvoorzieningen. De budgetten voor het onderhoud zijn echter beperkt. Het groenbeleidsplan geeft hier handvaten en kaders voor. Dit plan is gebaseerd op o.a. de volgende uitgangspunten: 
  • Meer ecologisch groenbeheer ten behoeve van een grotere biodiversiteit.
  • Klimaatadaptatie (hitte, verdroging, wateropvang).
  • Aantrekkelijke groene plekken in de kernen. 
  • Voldoende kwaliteit van het groenonderhoud, en de inrichting waar nodig beter afstemmen op het onderhoudsbudget. 
  • Het groen moet meer uitnodigen om te ontmoeten en te bewegen, voor jong en oud.
     
    Financiën
    Het structurele budget voor onderhoud bedraagt € 704.000 (exclusief loonkosten en kapitaallasten). 

 

Onderhoud gebouwen

Terug naar navigatie - Onderhoud gebouwen

Het onderhoud aan gebouwen wordt uitgevoerd op basis van het meerjaren onderhoudsplan. Het onderhoudsplan heeft betrekking op 47 gebouwen/bouwwerken waarvan:

  • 11 leegstaande panden
  • 5 gymzalen
  • 3 museums
  • 2 molens
  • 3 sporthallen
  • 2 gemeentewerven
  • 5 kerktorens
  • 16 overig

Beleid

In 2020 heeft er een inspectie plaatsgevonden van de gemeentelijk gebouwen. Hierbij is de actuele onderhoudsstaat van de gebouwen vastgelegd. Voor het onderhoud onderscheiden we de volgende onderhoudsniveau’s:

 

Niveau 1 Uitstekend Nieuwbouwkwaliteit en/of met nieuwbouw vergelijkbare kwaliteit.
Niveau 2 Goed Nieuwbouwkwaliteit met de eerste tekenen van feitelijke veroudering.
Niveau 3 Redelijk Het verouderingsproces is over vrijwel de gehele linie duidelijk op gang gekomen.
Niveau 4 Matig Het verouderingsproces heeft het bouwdeel duidelijk in zijn greep.
Niveau 5 Slecht Het verouderingsproces is min of meer onomkeerbaar geworden.
Niveau 6 Zeer slecht Een zodanig slechte toestand dat dit niet meer te classificeren valt onder conditie 5.

Om een goed en veilig gebouw te kunnen bieden is ervoor gekozen om de gemeentelijke gebouwen in onderhoudsniveau 3 te houden/krijgen. Uitzondering hierop is het gemeentehuis en de gemeentewerf. Hiervoor is onderhoudsniveau 2 aangehouden.

 


Uitvoeringsplannen 2025
Op basis van het meerjaren onderhoudsplan wordt het uitvoeringsplan voor groot onderhoud in 2025 opgesteld en uitgevoerd. Daarnaast wordt ook het dagelijks/regulier onderhoud aan de gebouwen uitgevoerd.

 


Financiën
In de begroting is jaarlijks € 425.000 gereserveerd voor de vervanging van technische installaties. Voor het dagelijks onderhoud is een budget beschikbaar van € 269.000. Het totale budget voor onderhoud gebouwen bedraagt € 694.000.