Ondersteuning bieden aan inwoners die dit nodig hebben én een financieel evenwicht bereiken in het sociaal domein: dat is waar we in Berkelland voor staan. We willen dat onze inwoners zo lang, zo vitaal en zo actief als mogelijk mee kunnen doen en zelf regie voeren. We willen dat onze jongeren veilig en ‘zo thuis mogelijk’ kunnen opgroeien en zich kunnen ontwikkelen tot zelfstandige volwassenen. We gaan voor de effectiefst mogelijke hulp en ondersteuning en voor zo min mogelijk kosten. We zijn ons er wel van bewust dat we door openeinderegelingen hier zelf beperkte invloed op hebben. Om te zorgen dat de geboden zorg van goede kwaliteit is en rechtmatig wordt ingezet wordt een eerste aanzet gedaan om de capaciteit rondom toezicht uit te breiden. Daarnaast is regionaal besloten om de inkoop jeugdhulp en Wmo niet te verlengen per 1 januari 2026. Er is gestart met een nieuw inkooptraject waarin we rekening houden met de beweging naar inzet vanuit de sociale basis en waar nodig geïndiceerde ondersteuning en zorg (collectief gaat voor individueel).
De huidige uitgangspunten in het sociaal domein blijven onverminderd van kracht: positieve gezondheid, normaliseren, de-medicaliseren, meer inclusiviteit en werken vanuit de bedoeling. Deze zijn leidend in de transformatie van het sociaal domein. In onze visie blijft centraal staan dat we hulp en ondersteuning bieden aan wie dat écht nodig heeft. Dit is leidend in de opgave om hulp en ondersteuning nu én in de toekomst betaalbaar en beschikbaar te houden. Dit vraagt een gedrags- en cultuurverandering, waarin we als overheid minder overnemen van wat inwoners zelf kunnen. Om deze ontwikkeling te realiseren wordt er in het sociaal domein gewerkt aan een visie en uitvoeringskader voor de sociale basis. Deze is leidend voor de uitvoering van de welzijnstaken, de inrichting van de dorpskamerfunctie en de herijking van subsidies. Daarnaast bieden het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) en het Integraal Zorgakkoord (IZA) mogelijkheden om te werken aan de beweging van zorg naar gezondheid.
Wat betreft de inventarisatie van de gemeentebrede besparingsmogelijkheden heeft het programma “een toekomstbestendig sociaal domein” een bijdrage kunnen leveren van € 400.000 voor 2025. De tweede fase volgt. Daarnaast blijven we op de ingezette koers van het versterken van de sociale basis en de actieve casusregie in de uitvoering.