Portefeuillehouder
Arjen van Gijssel

Omschrijving (toelichting)

  • We streven naar een jaarlijks constante en gemiddelde toevoeging van 100 tot 120 nieuwe woningen, inclusief woonzorgwoningen. Dit bereiken we door onze plancapaciteit te prioriteren. In 2020 zijn er op basis van oude plancapaciteit, het ontwikkelen van woningen duurt doorgaans enkele jaren, 127 woningen toegevoegd en in 2021 110 woningen.
  • We zeggen ja-mits tegen (flex)woningbouwplannen die aansluiten bij de (toekomstige) behoefte van onze inwoners en ambitie voor het aantrekken van nieuwe Berkellanders. Dit doen we op basis van vastgesteld beleid.  
  • Op basis van marktverkenningen herijken we jaarlijks onze opgave en sturen bij waar nodig. In kleine kernen geldt het principe van ‘naam en rugnummer’. De behoefte moet aangetoond zijn door de initiatiefnemer voordat we aan de slag gaan.
  • We geven ruimte aan nieuwe woon(zorg)initiatieven en CPO-initiatieven met een (toekomstige) zorgachtergrond. De verwachting is dat er vraag is naar geclusterde woonvormen. De nieuwe woon- en zorgstrategie geeft ons hier meer inzicht in. Vanuit een regisserende rol proberen we het lokale woon- en zorglandschap te reguleren.
  • Bij woonzorg initiatieven geldt ook dat de lokale behoefte moet zijn aangetoond door de initiatiefnemer.