Portefeuillehouder
Joost van Oostrum

Omschrijving (toelichting)

Waar we voorgaande jaren vooral inzetten op het gevoel van veiligheid of onveiligheid bij onze inwoners, voegen we hier in deze bestuursperiode een meer integrale en risicobewuste benadering van veiligheid aan toe. Hierbij zetten we in op preventie, ontwikkelen we duidelijke kaders en zijn we van daaruit voorspelbaar voor onze ketenpartners. Onze keuzes en kaders onderbouwen en monitoren we met data.
Integraal omdat wij zien dat veiligheid veel beleidsterreinen raakt. Inwoners met onbegrepen gedrag, jeugdproblematiek, huiselijk geweld, middelengebruik, ondermijning, ontwikkelingen in ons buitengebied, onze fysieke leefomgeving, digitale veiligheid; de komende jaren zetten we in op een meer gestructureerde en samenhangende aanpak. 
Risicobewust omdat we op basis van een onderbouwde risicoanalyse willen gaan inzetten op die veiligheidsrisico’s die het meest urgent zijn of het grootste risico vormen in onze gemeente. 
Om hier met u onderbouwde keuzes in te maken stellen wij in het najaar 2022 een gemeente breed risicoprofiel op. Op basis van aanwezige data en gesprekken met onze ketenpartners in de verschillende beleidsvelden maken wij dit profiel. Het risicoprofiel wordt vervolgens vertaald in een Integraal Veiligheidsplan waarin keuzes en inzet van mensen en middelen worden vastgelegd.