Portefeuillehouder
Gerjan Teselink

Omschrijving (toelichting)

Het uitgangspunt bij onze ondersteuning rondom re-integratie en toeleiding naar werk is duurzame uitstroom naar betaald werk. Hierin kijken we naar het individu en houden we rekening met kansen en belemmeringen. Onze inzet op toeleiding naar werk heeft de afgelopen jaren zijn vruchten afgeworpen. Berkelland kende een hoge uitstroom naar betaald werk en veel inwoners werken naast hun uitkering, hetzij betaald, hetzij vrijwillig. Dit komt mede door onze bovengemiddelde inzet op loonkostensubsidie. Deze inzet continueren wij dan ook. Samen met onder andere Fijnder, het Werkgeversservicepunt, UWV en de Arbeidsmarktregio, werken wij aan innovatieve methoden en projecten die de uitstroom verder bevorderen en verduurzamen. Denk hierbij aan het Actieplan Achterhoekse Jongeren 2022-2025, de Rode Loper Aanpak en Opijver. 
Via Fijnder zal er uitvoering worden gegeven aan de uitvoering van de ontwikkelopdrachten in het kader van de bestemmingsreserve re-integratie. Voorbeelden van deze ontwikkelopdrachten zijn het nader invullen van Simpel Switchen en de inzet van een taal/ jobcoach.

Kwaliteit (indicator)

G

Kwaliteit (toelichting)

Dit speerpunt betreft de activiteiten en uitgaven die betrekking op de uitvoering van de Participatiewet. De uitvoering van de Participatiewet is voor het grootste gedeelte belegd bij uitvoeringsorganisatie Fijnder. Zij voeren de wettelijke taken uit namens de gemeente Berkelland. Hierbij gaat het in ieder geval om het verstrekken van bijstandsuitkeringen en ondersteuning bij re-integratie en arbeidsmarkttoeleiding. 

De uitgaven binnen de speerpunt worden voor een belangrijk deel bepaald door de bestandsontwikkelingen van het aantal bijstandsgerechtigden bij Fijnder. We zien in 2023 een trendbreuk met aantal bijstandsgerechtigden in vergelijking met de jaren er voor. Voor het eerst in jaren laat het bijstandsbestand bij Fijnder een stijging zien, waarin de gemeente Berkelland een kleine 7% meer aan bijstandsgerechtigden in het bestand terug ziet. 

Het is nog te vroeg om te concluderen dat er een kentering op de arbeidsmarkt heeft plaatsgevonden er minder vraag is naar personeel. De vraag naar personeel is nog steeds hoog. Voor een deel zit de stijging in een 'mismatch' waarbij bijstandsgerechtigden een grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben en voor een deel zit de stijging in een versnelde instroom van statushouders. Statushouders hebben, niet altijd, maar in de meeste gevallen wel tijd nodig om in te burgeren en een baan te verwerven waardoor zij langer afhankelijk zijn van een bijstandsuitkering.

Aangezien reeds gedurende 2023 duidelijk was dat het bijstandsbestand zou stijgen, hebben er aanpassingen plaatsgevonden binnen de begrotingen van Fijnder en de gemeente Berkelland. Verder zijn er gedurende het jaar extra middelen beschikbaar gekomen vanuit Rijk om de extra uitgaven voor uitvoering en trajecten te compenseren. Die zijn ook reeds verwerkt. 

Geld (indicator)

R

Geld (toelichting)

Voor deze activiteit geldt per saldo een onderschrijding van € 294.700. Deze onderschrijding wordt met name veroorzaakt doordat de uitvoerings- en trajectkosten € 226.000 lager bleven dan begroot. Er was weliswaar een bestandsstijging (de doelgroep binnen onze gemeente werd groter), maar naar aanleiding daarvan was de begroting tussentijds reeds gewijzigd. Daarnaast bleek dat er € 81.000 meer aan middelen voor de uitvoering van de Wet Sociale Werkvoorziening te zijn binnengekomen dan we op grond van eerdere landelijke berichtgeving mochten verwachten. Verder gelden een aantal kleinere over- en onderschrijdingen die leiden tot een financieel voordeel van € 294.700.