Portefeuillehouder
Betsy Wormgoor

Omschrijving (toelichting)

Wij zijn er voor onze inwoners als zij ondersteuning nodig hebben. Wij vinden het belangrijk dat deze ondersteuning aansluit bij het individu. We kijken daarbij eerst naar oplossingen en mogelijkheden dichtbij huis in de vorm van voorliggende en/of algemene voorzieningen en met behulp van familie en naasten. Daar waar het echt niet kan of moeilijker gaat, bieden we passende ondersteuning in de vorm van een maatwerkvoorziening (hulp-op-maat). Uitgangspunten zijn: zo licht, zo kort en zo dichtbij mogelijk. Inwoners kunnen daarbij gebruikmaken van ingekochte zorg en ondersteuning (Zorg in Natura) of zij kopen deze zorg en ondersteuning zelf in (Persoonsgebonden budget). Wij zullen samen met de inwoner zorgvuldig afwegen wat het best passend is. Verder gaan we met de volgende acties aan de slag: 

  • Om vanuit de inzet op preventie de zelfredzaamheid te stimuleren, is het belangrijk dat we ons als gemeente ook gaan richten op andere manieren van ondersteunen van onze inwoners. De focus verschuift hiermee van symptoom of ziektebestrijding naar het bevorderen en herstellen van het zelfstandig functioneren van ouderen in hun eigen leefomgeving. Wij bieden daarvoor eerst zogenoemde herstelgerichte ondersteuning, ook wel reablement, in plaats van bijvoorbeeld huishoudelijke ondersteuning.
  • In Berkelland werken we met de omgekeerde verordening, waarin de hulpvragen van inwoners en de effecten van maatschappelijke ondersteuning voor inwoners centraal staan en niet de wetten en regels. De verordening biedt een goede basis voor integraal werken en is in begrijpelijke taal geschreven. We willen de beleidsregels zo goed mogelijk op deze omgekeerde verordening aan laten sluiten. 
  • Niet alle hulpmiddelen worden door de gemeente vergoed. Soms vindt de gemeente een hulpmiddel 'algemeen gebruikelijk' en kent zij deze voorziening niet toe. Ook voorzieningen bij instellingen, zoals duo-fietsen, vallen niet onder de Wmo. Soms kunnen mensen dan een beroep doen op fondsen. We gaan inwoners daarom meer wijzen op de mogelijkheden van fondsenwerving.
  • Met Prowonen maken we samenwerkingsafspraken om de uitgaven voor woningaanpassingen te verlagen. We streven daarin onder andere naar een duurzamere inzet van reeds aangepaste woningen, afspraken over de verdeling van kosten bij het aanpassen van huurwoningen en de mogelijkheden van urgentie als iemand ongeschikt woont, ter voorkoming van woningaanpassingen.

Kwaliteit (indicator)

G

Kwaliteit (toelichting)

Op de vervoersvoorzieningen zien we ook een stijging van de kosten vanwege een wijziging in de cao en de oplopende brandstofprijzen. Daarnaast hebben we in 2022 steeds meer aanvragen gekregen voor woningaanpassingen, waardoor de kosten toenamen. Dit is in 2023 weer gestabiliseerd. Met Voormekaar en de woningcorporatie zijn afspraken gemaakt over woonvoorzieningen in huurwoningen en de toewijzing daarvan. 

Informatie over de regionale inkoop Wmo en Jeugd is te lezen bij de activiteit 'Wij bieden jonge inwoners en hun ouders / verzorgers jeugdhulp'. 

Vanaf maart 2023 zetten we in op herstelgerichte ondersteuning. Deze ondersteuning richt zich op mensen van 60 jaar of ouder, met als doel om het explosief spiervermogen (weer) op te bouwen. We willen de zelfstandigheid van de inwoner verbeteren in plaats van een voorziening of ondersteuning toekennen, waarbij we overnemen. Halverwege het jaar 2023 zagen we een stagnatie van het aantal aanmeldingen, omdat er op dat moment weinig aanmeldingen werden gedaan voor huishoudelijke ondersteuning. Er is toen besloten om deze ondersteuning voor een bredere doelgroep in te zetten. Het gaat dan om mensen die zich melden voor huishoudelijke ondersteuning of daar een herindicatie voor krijgen en voor mensen die zich melden voor een scootmobiel of traplift.

Geld (indicator)

R

Geld (toelichting)

Vvanaf het boekjaar 2023 hanteren we het VNG voorspelmodel voor de Wmo voorzieningen. Aanleiding is dat het voorspelmodel rekening houdt met de demografische ontwikkelingen in onze gemeente. Vooralsnog lijkt dit goed uit te pakken. Zowel voor de huishoudelijke hulp als woonvoorzieningen, rolstoelen en vervoersvoorzieningen is sprake van kleine voordelen ten opzichte van de begroting.

Per 1 juli 2023 zijn de plekprijzen van de Regionale Inkoop herijkt. In de raadsbrief is gecommuniceerd dat dit mogelijk tot hogere lasten leidt van ongeveer € 1.625.00. Dit bedrag is inclusief het verwachte nadeel Regionale Inkoop van de Jeugdzorg. Uit de realisatie blijkt dat deze lasten ook daadwerkelijk zijn gemaakt. Het daadwerkelijke nadeel van de WMO bedraagt €664.000.

In de jaarrekening 2023 is de eenmalige baat uit de afrekening met Doetinchem beschermd wonen (aangaande 2022) opgenomen. Het gaat om een bedrag van € 247.000.

Met betrekking tot deze activiteit is sprake van een stelpost van € 888.000. Deze stelpost is niet ingevuld, met name als gevolg van de herijking van de Regionale Inkoop. Omdat deze stelpost leidt tot een verlaging van de begrote lasten die we niet hebben kunnen invullen, ontstaat door deze stelpost een nadeel op deze activiteit van € 888.000.