Portefeuillehouder
Arjen van Gijssel

Omschrijving (toelichting)

  • We stimuleren met verschillende (financiële) instrumenten woningeigenaren om de woning te verduurzamen. 
    Denk hierbij aan (financiële) ondersteuning door lening vormen via Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) en het (Agem) energieloket. Het initiatief komt vanuit het programma Nieuwe energie. 
  • Ook haken we actief aan bij overige initiatieven om woningen en wijken te verduurzamen zoals in prestatieafspraken met ProWonen.
  • We ondersteunen inwoners door leningen beschikbaar te stellen voor starters (via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting) en inwoners die hun woning willen verduurzamen (via het Agem energieloket). 
  • We gaan door met 'Heerlijk Thuis in Huis'. We willen graag tijdig bewustwording vergroten bij onze inwoners over het langer zelfstandig wonen. Bij inwoners van 80 jaar en ouder nodigen we onszelf uit met seniorenhuisbezoeken om in gesprek te gaan over welzijn en het zelfstandig wonen. Daarnaast bieden we de mogelijkheid om inwoners van 50 jaar en ouder te coachen op het gebied van comfort, veiligheid en duurzaamheid. Dit kan ook leiden tot doorstroming op de woningmarkt.
  • We beheren woonwagenlocaties.

Kwaliteit (indicator)

G

Kwaliteit (toelichting)

De starterslening met haar bijbehorende voorwaarden behoord tot een van de meest gunstige van de Achterhoek en Lochem. Afgelopen jaar zijn er ongeveer 13 startersleningen uitgegeven (peil: oktober 2023). Dat is meer dan in 2022. 

In het kader van Heerlijk Thuis in Huis zijn er in 2023 door vrijwillige wooncoaches 220 Woongelukgesprekken gevoerd met inwoners van 50+ in de gemeente Berkelland. Wooncoaches zijn met inwoners in gesprek gegaan over langer veilig, comfortabel en duurzaam thuis wonen. Inwoners hebben na afloop een persoonlijk en vrijblijvend adviesrapport ontvangen met tips, mogelijke oplossingen en beschikbare diensten in de gemeente Berkelland. 

Geld (indicator)

G

Geld (toelichting)

De kosten van het project Heerlijk Thuis in Huis worden voor 50% gedekt uit een bijdrage van de Regio Achterhoek en voor 50% uit de reserve Bestuurlijke claims.