Portefeuillehouder
Arjen van Gijssel
Betsy Wormgoor

Omschrijving (toelichting)

  • We zetten combinatiefunctionarissen in (Brede Regeling Combinatiefunctionarissen) die verbindingen leggen tussen sport, cultuur en welzijn. 
  • De periode is gestart op 1 juli 2022 en loopt tot 1 juli 2026.

Kwaliteit (indicator)

G

Kwaliteit (toelichting)

De huidige aanbesteding (2022-2026) is verleend aan: Sport Federatie Berkelland (SFB), Stichting Culturije, Beweeg Wijs B.V. en Sportaccommodatie en zwembad ’t Timpke. Onderstaand is een selectie van activiteiten opgesomd.

  • Er zijn, met behulp van sportparkmanagement, nieuwe samenwerkingen tot stand gekomen en geformaliseerd tussen (sport)verenigingen en andere organisaties (e.g. onderwijs) in de Berkellandse kernen, te weten: Ruurlo, Haarlo, Neede, Borculo en Eibergen. 
  • (Sport)verenigingen zijn ondersteund in hun organisatorische basis en het kader is geschoold via thema-avonden en cursussen (e.g. train de trainer, EHBSO). De inzet van de cultuur- en erfgoedcoach is gecontinueerd en de zichtbaarheid neemt toe; er komen meer doorverwijzingen binnen. De cultuur- en erfgoedcoach ondersteund culturele organisaties bij hun vraagstukken met advies- en begeleidingstrajecten. 
  • Het Berkelland Friends Festival heeft plaatsgevonden op 7 oktober 2023. 
  • Kreggel en Kwiek , een breed kunst- en cultuurmenu voor senioren is op 8 juli 2023 van start gegaan met een kunstproeverij.
  • Max Vitaal, een programma dat beweeg-, cultuur- en ontmoetingsaanbod samenbrengt voor 55-plussers is uitgevoerd. Dit heeft er ook toe geleid dat Max Vitaal en Sjors Sportief/Creatief (identiek programma voor kinderen tot 18 jaar) nu samen te vinden zijn op het platform: berkellandactief.nl. Dit platform brengt al het beweeg-, cultuur- en ontmoetingsaanbod in de gemeente samen.
  • De beweegmakelaar voert gesprekken met inwoners en begeleid hen naar een passend sport- en beweegaanbod.
  • Er is veel aanbod voor volwassenen en ouderen ontwikkeld en uitgevoerd, denk hierbij aan beweeggroepen, gerichte leefstijl interventies (GLI), cursussen, wandeltochten en fietslessen. 
  • Er hebben veel activiteiten plaatsgevonden voor kinderen onder, en buiten schooltijd. Het gaat hier onder andere om programma's ten behoeve van een gezonde leefstijl (e.g. bewegen, voeding), speel- en beweegprogramma's, motorische screenings en vaardigheidsprogramma's, sportclinics, intro- en oriëntatielessen en een onderzoek onder meer dan duizend leerlingen in het basisonderwijs. Verder heeft ook de zomertoer, een activiteitenprogramma voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar, wederom plaatsgevonden. 
  • Er heeft een ontwikkeltraject plaatsgevonden waarbij combinatiefunctionarissen samen met de gemeente hebben gewerkt aan een kwaliteitsimpuls, met als doel om samen de verbinding te zoeken ten behoeve van de sociale basis, dit omvat activiteiten en voorzieningen gericht op het elkaar ontmoeten en ondersteunen, ontplooien en ontspannen die zorgen dat mensen kunnen samenleven en meedoen.

Geld (indicator)

O

Geld (toelichting)

De stijging van de lasten wordt gecompenseerd door een bijdrage van het Rijk uit GALA.