Portefeuillehouder
Betsy Wormgoor

Omschrijving (toelichting)

Voor de komende jaren zien we een nieuwe ontwikkeling op ons af komen: de doordecentralisatie van beschermd wonen en maatschappelijke opvang. Hierbij komt de verantwoordelijkheid voor deze inwoners bij ons als lokale gemeente te liggen. Uitgangspunt bij deze transformatieopgave is dat mensen met een psychische kwetsbaarheid een zo normaal mogelijk leven moeten kunnen leiden, waarbij ondersteuning zoveel mogelijk in een eigen gekozen leefomgeving wordt geboden. Dit betekent dat zij veel meer (zelfstandig) wonen in een wijk en veel minder in een instelling voor beschermd wonen. We maken dit mogelijk door onze voorzieningen in de sociale basis door te ontwikkelen, aandacht te hebben voor geschikte woningen en door onze toegang hierop in te richten. Daarnaast houden we oog voor de leefbaarheid in onze wijken.

Kwaliteit (indicator)

G

Kwaliteit (toelichting)

De invoering van het woonplaatsbeginsel voor beschermd wonen is wederom uitgesteld. De verwachte ingangsdatum is nu 1 januari 2025. Dit weerhoudt ons er niet van om ons lokaal voor te bereiden op de transitie van beschermd wonen naar beschermd thuis. Uitstromen naar passende (reguliere) huisvesting kan alleen als deze beschikbaar is en voorzien wordt van lokale ‘leun- en steunmaatregelen’ zoals goede nazorg, terugvalpreventie of een laagdrempelige inloopvoorziening in de sociale basis zoals de dorpskamer. 

In 2023 zijn we in regionaal verband gestart met het opstellen van een woonzorg visie (inclusief welzijn). Daarin beschrijven we hoe we iedereen een thuis zouden willen bieden. Dit geldt voor alle doelgroepen met een (toekomstige) zorgvraag. In een huisvestingsverordening regelen we vervolgens hoe we dit willen realiseren. We onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om regulier wonen meer beschikbaar te maken voor mensen met een psychische kwetsbaarheid, bijvoorbeeld in de vorm van flexwonen. Een andere manier is Housing First. Na een succesvolle pilot kunnen we deze vorm van ondersteuning structureel inzetten vanaf 1 januari 2024. 

Daarnaast werken we in de regio Achterhoek aan een actieplan dak- en thuislozen. In 2021 zijn we gestart met een pilot bemoeizorg nieuwe stijl, waarin het doel is om mensen met een zorgmijdend karakter (weer) in beeld te hebben en te ondersteunen waar dat nodig is. De afgelopen jaren is de pilot in samenwerking met ervaringsdeskundigen doorontwikkeld tot een succesvolle vorm van ondersteuning. 

Geld (indicator)

G

Geld (toelichting)

Geen bijzonderheden.