Portefeuillehouder
Betsy Wormgoor

Omschrijving (toelichting)

We benutten, ondersteunen en coördineren de inzet van mensen die in Berkelland maatschappelijk betrokken en actief zijn. Midden 2022 is besloten om mantelzorg en vrijwilligerswerk structureel te ondersteunen door de inzet van een netwerkcoördinator in samenwerking met onze welzijnsmedewerkers. De netwerkcoördinator draagt bij aan onze ambities om een samenhangend mantelzorgbeleid te voeren en om vrijwilligersorganisaties structureel met elkaar te verbinden. We stellen daarin ook een vrijwilligersbeleid vast voor vrijwilligers die de gemeente helpen om taken voor de samenleving uit te voeren.

Kwaliteit (indicator)

G

Kwaliteit (toelichting)

Mantelzorg
De toegang tot mantelzorgregelingen is vereenvoudigd. Vanaf 2024 hoeft het mantelzorgcompliment niet jaarlijks opnieuw te worden aangevraagd en de mantelzorgregeling voor huishoudelijk hulp is voor meerdere jaren vastgesteld. Er is gestart met een nieuwe klankbordgroep Mantelzorg met ervaringsdeskundigen die input geven voor het ondersteuningsaanbod in Berkelland.

Vrijwilligers
Er is gestart met een netwerk informele zorg, waaraan organisaties (professionele – en vrijwilligersorganisaties) deelnemen die vrijwilligers inzetten in zorg en welzijn. Doel is verbindingen leggen en kennis en ervaringen delen. In samenwerking en afstemming met Naoberfonds, Bedrijvenkring, Culturije en Sportfederatie Berkelland zijn themabijeenkomsten georganiseerd voor vrijwilligersorganisaties en inwonerinitiatieven. 
Op de digitale vrijwilligersvacaturebank zijn in 2023 ruim 50 nieuwe vacatures geplaatst en 15 verzoeken voor burenhulp, ongeveer 120 organisaties zijn geabonneerd op de digitale nieuwsbrief.

Geld (indicator)

G

Geld (toelichting)

Geen bijzonderheden.