Portefeuillehouder
Arjen van Gijssel

Omschrijving (toelichting)

Het leaderprogramma heeft goed gedraaid in Berkelland de afgelopen jaren, met veel mooie initiatieven die geholpen zijn. In 2023 start het nieuwe leader programma waar de Achterhoek weer aan mee wil doen.

Kwaliteit (indicator)

G

Kwaliteit (toelichting)

Het Leaderprogramma is in 2022 afgerond, de laatste projecten hebben nog voldoende tijd om uitgevoerd en financieel afgerond te worden. Ondertussen zijn de voorbereidingen voor een nieuwe periode in 2023 gestart. In december heeft de provincie naast vijf andere gebieden, de Lokale Ontwikkelingsstrategie Achterhoek vastgesteld. De Achterhoek had het hoogst aantal punten. Doordat het totale EU-budget verdeeld moet worden over meer gebieden dan alleen de Achterhoek, is het bedrag voor de Achterhoek lager. Dat betekent dat er minder projecten tot stand kunnen komen. De verwachting is dat voor LEADER vanaf april 2024 projecten kunnen worden aangevraagd.

Geld (indicator)

G

Geld (toelichting)

In 2023 hebben we gewacht op de besluitvorming. Daardoor is er in 2023 geen sprake geweest van openstelling en zijn er geen uitgaven geweest. Tot einde tijd 2027 verwachten we het beschikbare budget uit te kunnen geven.