Portefeuillehouder
Hans van der Noordt

Omschrijving (toelichting)

Onder deze activiteit valt onder meer de uitvoering van de landschapsregeling 2019-2023. Maar ook de uitvoering van de motie bomen en bosjes, waarbij de nadruk voor de komende jaren ligt op: Een boom voor elk huishouden.

Kwaliteit (indicator)

G

Kwaliteit (toelichting)

Er zijn 14 landschapsprojecten vanuit de landschapsregeling afgerond in 2023. Dit zijn vooral kleinschalige projecten bij voornamelijk particulieren en buitenlui zoals aanleg van poelen, houtsingels, houtwallen, bomenrijen, knotbomen en hoogstamfruitboomgaarden. Dit is ongeveer 2km aan landschapselementen. De landschapsregeling is nu afgerond. Bij elkaar is er in de afgelopen 4 jaar 8km aan landschapselementen aangelegd.

 

Er is 3 hectare akkerrand ingezaaid bij agrariërs en particulieren. In 2023 is ongeveer 7 strekkende kilometer berm van gemiddeld 3 meter breed uitgezet en hersteld. Ook is circa 5 strekkende kilometer aan uitgezette berm aangeplant met struiken en/of bomen.

 

Het plan meer bomen in Berkelland bestaat uit 4 onderdelen: het gedenkbos, actie Boomwensplekken, inplanten van bermen en voor elke Berkellander een boom. Deelproject 1 en 2 zijn afgerond. Voor de wensbomen hebben we in 2023 de bomen die dood zijn gegaan vervangen. Deelproject 3 loopt nog door, in 2023 zijn weer diverse bermen ingeplant buiten de kom. Deelproject 4, Elke Berkellander een boom, is in 2023 gestart. In het najaar van 2023 kregen alle woonadressen in Borculo, Geesteren, Gelselaar en Haarlo een uitnodiging om een boom of struik te bestellen voor de eigen tuin of balkon. De deelname was boven verwachting: ongeveer de helft van de huishoudens heeft zich hiervoor aangemeld. In februari 2024 zijn 2169 bomen en struiken uitgedeeld. 

Geld (indicator)

G

Geld (toelichting)

Er zijn geen bijzonderheden.