Portefeuillehouder
Anjo Bosman

We onderhouden het openbaar groen volgens de uitgangspunten die de gemeenteraad in het Groenstructuurplan heeft vastgelegd. Het uitvoeren van opdrachten uit Meldingen Openbare Ruimte doen we met een eigen serviceteam. Een deel van het groenonderhoud gebeurt door met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en het overige besteden we uit.



Toelichting

R

Kwaliteit

Bestrijden invasieve plantensoorten
Een goed voorbeeld van zo'n 'invasieve' plantensoort is de Japanse Duizendknoop. De invasieve planten verdringen de inheemse soorten en brengen schade toe aan verhardingen en bouwwerken. Een intensieve bestrijding is nodig.  Dit is ook een wettelijke verplichting.  We hebben geprobeerd binnen het huidige budget (en dus beperkte middelen) de invasieve soorten in toom te houden / te bestrijden. Dat is echter niet meer voldoende.

Onderhouden van bomen
In de Perspectiefnota is al gemeld dat we tegen achterstanden in onderhoud aanlopen. Bomen moeten uit veiligheidsoogpunt iedere drie jaar worden geïnspecteerd en -afhankelijk van de soort-  ook regelmatig worden onderhouden. Er moet structureel geld bij.

Extra onderhoud bomen als gevolg van extreme droogte zomer 2018 en storm voorjaar 2019
Als gevolg van de extreme droogte in de zomer van vorig jaar zijn veel meer bomen doodgegaan dan gebruikelijk. Er ist geld nodig om de dode bomen te ruimen en nieuwe te planten. Ook de storm begin juni van dit jaar heeft behoorlijke schade aan de bomen toegebracht. Er moesten en moeten veel bomen geruimd en herplant worden. Ook is er veel schade aan takken, waardoor extra onderhoud noodzakelijk is om de bomen veilig te houden.

Lijkschouwing
Het budget lijkschouwingen gebruiken we om de gemeentelijk lijkschouwer (GGD) te bekostigen. De gemeentelijk lijkschouwer doet onderzoek bij gevallen van niet-natuurlijk overlijden, meestal samen met de politie. Bijvoorbeeld bij een ongeval, suïcide of misdrijf. Bij niet-natuurlijk overlijden is het inschakelen van de gemeentelijk lijkschouwer verplicht. De gemeentelijke lijkschouwer (ook wel forensisch arts genoemd) doet onderzoek naar de aard en omstandigheden van het overlijden. De arts brengt in geval van een niet-natuurlijke dood verslag uit aan de Officier van Justitie, en zorgt voor de afgifte van de juiste overlijdenspapieren.

Ook bij euthanasie is het inschakelen van de gemeentelijk lijkschouwer verplicht. Na het intreden van de dood vraagt de behandelend arts de forensisch arts om de overledene te schouwen en de papieren te controleren op volledigheid. Deze zal vervolgens met de Officier van Justitie overleggen om het lichaam vrij te geven en om de papieren door te kunnen sturen naar de Regionale Toetsingscommissie Euthanasie.

Het aantal lijkschouwingen is de laatste jaren toegekomen en dus ook de kosten voor de gemeente. De gemeente heeft daar geen invloed op. Een verhoging van het budget is noodzakelijk.

G

Tijd

R

Geld