We verbinden waar nodig zorg, wonen en veiligheid voor passende ondersteuning van inwoners. (050.030.030)

Voor de komende jaren zien we een nieuwe ontwikkeling op ons afkomen: de doordecentralisatie van beschermd wonen en maatschappelijke opvang. Hierbij komt de verantwoordelijkheid voor deze inwoners bij ons als lokale gemeente te liggen. Uitgangspunt bij deze opgave is dat mensen met een psychische kwetsbaarheid een zo normaal mogelijk leven moeten kunnen leiden, waarbij ondersteuning zoveel mogelijk in een eigen gekozen leefomgeving wordt geboden. Dit betekent dat zij veel meer (zelfstandig) wonen in een wijk en veel minder in een instelling voor beschermd wonen. Daarnaast zien we dat een grote groep inwoners vanuit beschermd wonen doorgestroomd zijn naar de Wlz. Het Rijk treft maatregelen om deze instroom te beperken. We gaan met de volgende acties aan de slag:
- De voorzieningen in de sociale basis (waaronder de dorpskamer) worden doorontwikkeld. We onderzoeken alternatieve woonoplossingen en zorgen voor geschikte woningen
- We geven uitvoering aan de maatregelen die het Rijk stelt om de instroom richting de Wlz te beperken.
Kwaliteit (indicator)
De invoering van het woonplaatsbeginsel voor beschermd wonen is wederom uitgesteld, wat zorgt dat er nog geen objectief verdeelmodel voor de middelen naar de lokale gemeenten komt. De verwachte ingangsdatum is nu 1 januari 2026. In de regio is afgesproken dat we nu al de toegang lokaal organiseren. Ook hebben we lokale uitstroomafspraken met onze woningcorporatie, die goed lopen. We sturen op minder indicaties beschermd wonen en meer (ambulant) beschermd thuis. Daarnaast ontwikkelen we lokale ‘leun en steunmaatregelen’, zoals goede nazorg, terugval preventie of een laagdrempelige inloopvoorziening in de sociale basis zoals de dorpskamer. Eind 2024 is een onderzoek naar het functioneren van de dorpskamer gestart.
In 2024 is besloten om de huidige contracten voor Wmo (waaronder Wonen en begeleiding) niet te verlengen en is er een inkoopprocedure gestart.
In 2024 is gewerkt aan een herijkte Achterhoekse Visie Dak- en thuislozen. Regionaal wordt de oproep gedaan om o.a. tot lokale tussenvoorzieningen d.w.z. crisisopvang te komen. In onze gemeente is in 2024 in geval van een crisis op zoek gegaan naar een passende oplossing op dat moment.
In 2024 hebben we in lokaal en regionaal verband verder gewerkt aan het opstellen van een wonen, welzijn en zorgvisie. Daarin beschrijven we hoe we iedereen een thuis zouden willen bieden. Dit geldt voor alle doelgroepen met een (toekomstige) zorgvraag.