Doelstelling en belang:
De Omgevingsdienst Achterhoek heeft als taak het verstrekken van omgevingsvergunningen en zien erop toe dat bedrijven voldoen aan actuele wet- en regelgeving op het gebied van milieu(veiligheid). Daarnaast adviseert de Omgevingsdienst Achterhoek over verschillende (milieu)onderwerpen zoals bodem, geluid en externe veiligheid.
Het belang van de partners van de Omgevingsdienst Achterhoek is tevens een goede samenwerking tussen de omgevingsdiensten in Gelderland (Gelders Stelsel).
 
Zeggenschap/vertegenwoordiging:
Burgemeester J. van Oostrum: voorzitter Algemeen Bestuur en Dagelijks Bestuur
 
Deelnemers:
De gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Lochem, Montferland, Oost
Gelre, Oude IJsselstreek, Winterswijk en Zutphen en de provincie Gelderland.
 
Programma:
De Omgevingsdienst Achterhoek is één van de samenwerkingspartijen en draagt bij aan een veilige, duurzame en gezonde leefomgeving.
 
Ontwikkelingen:
In het kader van het interbestuurlijk programma versterking VTH-stelsel (IBP VTH) heeft de ODA een plan van aanpak opgesteld om in 2026 te voldoen aan het robuustheidscriteria en een zestal kritische prestatie indicatoren (kpi’s). Het plan is ingediend bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De beoordeling volgt in september van dit jaar. 
Andere ontwikkelingen zijn de implementatie van de Omgevingswet die gevolgen heeft op de werkprocessen en de normering van de producten en diensten die de ODA aan ons levert. Evenals de doorontwikkeling van de risicogerichte aanpak van milieutaken om deze in overeenstemming te brengen met de uitgangspunten van de Omgevingswet. 
 
Risico’s:
Geen.

Kwaliteit (indicator)

G

In 2021 presenteerde de commissie Van Aartsen haar rapport “Om de leefomgeving: Omgevingsdiensten als gangmaker voor het bestuur”. Het rapport analyseert het stelsel van vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) en concludeert dat het onvoldoende functioneert. Daarom is een Interbestuurlijk programma (IBP) ingericht dat de aanbevelingen van de commissie uitvoert. De ODA heeft hiervoor in 2024 een plan van aanpak opgesteld. 

 

In 2017 is de ODA gestart met een risicogerichte aanpak van milieutaken. Hierbij is gezamenlijk met de partnergemeenten een risicoanalyse voor de VTH-taken opgesteld. Nieuwe inzichten (productieprocessen, stoffen en wetgeving) en nieuwe normen rond aanvaardbare risico’s maken het noodzakelijk om nieuwe keuzes te maken. Ook hiervoor heeft de ODA voorstellen uitgewerkt die in 2025 aan de partners worden voorgelegd. 

Geld (indicator)

-