Aandacht voor ondernemers en ondernemen
Veel ondernemers hebben te maken met (de naweeën) van corona en zijn of waren afhankelijk van (rijksoverheids)steun om te overleven. We hopen vanaf 2022 dat het voor ondernemers weer 'normaal' ondernemen is. Wij zullen met net zoveel aandacht als tijdens de coronaperiode doen wat we kunnen voor onze ondernemers, onder andere via de Bedrijvenkring Berkelland en ons ‘loket’ team EZ (onze ‘rode loper’ aanpak). We denken voortdurend met ondernemers mee en kijken naar mogelijkheden als bedrijven in de knoop komen of juist willen ontwikkelen of verplaatsen.
De afgelopen periode zijn veel stappen gezet in de vitalisering van onze winkelcentra. Zo zijn we in Eibergen, Neede en Borculo aan de slag via zogenaamde task forces waarin ondernemers en inwoners aan zet zijn. Ook in Ruurlo wordt gewerkt aan een nieuw plan om Ruurlo toekomstbestendig te maken. Als gemeente participeren we en faciliteren we zo nodig en zo mogelijk de gewenste ontwikkelingen. We richten niet alleen de openbare ruimte zo aantrekkelijk mogelijk in, maar denken ook mee bij herinrichting of herontwikkeling van ‘onaantrekkelijke’ locaties. We maken daarbij gebruik van de extra middelen die we daarvoor beschikbaar hebben (herstructureringsreserve of in de komende periode de extra impulsgelden).
Iedereen doet mee met werk, betaald of onbetaald
Samen aan het Stuur
Om te komen tot een breed en samenhangend aanbod voor inwoners met een achterstand op de arbeidsmarkt, is de visie doorgaande ontwikkellijn opgenomen in het project ‘Samen aan het Stuur’. Dit project is gestart in 2020 en kent een doorlooptijd tot tenminste 2022. Het overstijgende doel van Samen aan het stuur is om inwoners meer te laten participeren in de samenleving: Iedereen doet mee! Als dit haalbaar is voor een inwoner, is een plek op de arbeidsmarkt het eerste uitgangspunt.
Op basis van het Inrichtingsplan ‘Samen aan het stuur’ kunnen we starten met de nieuwe werkwijze rondom de integrale toegang binnen het sociaal domein (per september 2021) en de samenvoeging van SDOA en Werkbaan Oost tot één uitvoeringsorganisatie (per januari 2022). Dit traject heeft grote gevolgen voor de verdere taakinvulling van de SDOA en de rol die we als gemeente hebben. SDOA en Werkbaan Oost gaan samen het nieuwe Werkleerbedrijf vormen. De gemeente zal de rol van eerstelijns-organisatie op zich nemen, het Werkleerbedrijf wordt een tweedelijns-organisatie. Het nieuwe Werkleerbedrijf start op 1 januari 2022.
Armoedebestrijding
Op het gebied van armoedebestrijding is een aantal projecten uit het uitvoeringsprogramma gaande. De online tool ‘Rondkomen in Berkelland’ is gelanceerd op de Berkellandwijzer, er is een breed platform voor schuldhulpverlening en we zijn onlagns gestart met het meedoenarrangement voor volwassenen. Wij gaan actief met inwoners, bedrijven, deurwaarders en bewindvoerders in gesprek om tot betere werkwijzen te komen op het gebied van schuldhulpverlening, armoede en kwijtschelding gemeentelijke belasting.
Schuldhulpverlening
Het is belangrijk om te voorkomen dat inwoners in de schulden belanden en dat de toegang tot schuldhulpverlening laagdrempelig is voor inwoners met financiële zorgen, zodat grotere problemen voorkomen worden. Vanaf november 2020 zijn wij daarom gestart met het project Vroegsignalering. We ontvangen nu signalen van diverse schuldeisers. Deze signalen komen binnen in het Regie- en Matchingssysteem Inforing bij SDOA. Dit systeem filtert de meest urgente gevallen, aan de hand van een door ons opgesteld afwegingskader. Onze medewerkers Vroegsignalering pakken deze signalen op en zullen, afhankelijk van de urgentie, een huisbezoek afleggen of telefonisch contact opnemen. Vanaf de eerste maand is er sprake van een groot aantal signalen die opgepakt moeten worden. Daarnaast wordt er een groot beroep gedaan op de Voormekaar medewerkers als vraagbaak op het gebied van schuldhulpverlening. Ook het gedegen bieden van nazorg vraagt om extra inzet.
Langdurige loonkostensubsidie
Met ingang van het jaar 2022 zal naar verwachting in het verdeelmodel van de BUIG-budgetten rekening gehouden gaan worden met de door de gemeenten gerealiseerde arbeidsplaatsen met langdurige loonkostensubsidies. De realisatiecijfers van het voorgaande jaar zullen hierbij als maatstaf worden meegenomen. Gemeenten die zich extra inzetten voor loonkostensubsidie, zullen hier ook extra middelen voor ontvangen. Het is op dit moment nog niet bekend welk effect deze wijziging van het verdeelmodel zal hebben op het BUIG-budget dat aan onze gemeente wordt toegekend.