De omgeving van (sport) verenigingen in Berkelland is aan het veranderen. Minder leden, minder vrijwilligers en problemen met de organisatie en betaalbaarheid van de sportactiviteiten. Het besef dat het verenigingsleven voor uitdagingen staat, is groot. Sportverenigingen moeten op zoek naar nieuwe samenwerkingen en een innovatief sportaanbod. De gemeente zet diverse tijdelijke middelen in om die zoektocht te stimuleren en te ondersteunen. Dat leidt tot mooie initiatieven.
Een leven lang sporten en bewegen voor iedereen
In het sociaal domein gaan we voor preventie: liever problemen voorkomen dan genezen. Sport en een gezonde levensstijl leveren daar een stevige bijdrage in.
De gemeentelijke (financiële) inspanningen die daaraan bijdragen, laten we ongemoeid. Voorbeelden daarvan zijn kindregelingen, de deelname aan het jeugdfonds Sport en de inzet van de combinatiefunctionarissen. Verder start in 2021 een pilot voor een doelgroepgericht meedoenarrangement. De focus ligt op inwoners die het meeste baat hebben van deze sportieve activiteiten.
Ook blijven we onze bijdrage leveren aan de regionale samenwerking ‘Achterhoek in Beweging’. Achterhoek in Beweging zorgt ervoor dat strategische partners zich verbinden aan langdurige doelstellingen op het gebied van sport en gezondheid, het geeft uitvoering aan regionaal en landelijk beleid en zorgt ervoor dat dit beleid ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd.
Op gemeentelijk niveau is het gelukt om met 80 partners het Lokaal Sportakkoord ‘Heel Berkelland beweegt’ op te stellen. Hierin zijn drie ambities als speerpunten opgenomen:
• Een toekomstbestendig beweeg- en sportlandschap realiseren.
• 18+ doelgroepen begeleiden naar een passend sport- en beweegaanbod.
• Het realiseren van een gezonde generatie.
Per ambitie is er een projectgroep ingericht, bestaande uit verschillende partners van het sportakkoord. De uitvoering van het sportakkoord wordt met flinke bijdragen van het Rijk financieel ondersteund.
Toekomstbestendige verenigingen en sportinfrastructuur
We vinden het belangrijk dat alle inwoners kunnen sporten of bewegen. Daarvoor is een toekomstbestendig verenigingsleven en een goede sportinfrastructuur nodig. Daarom richten we ons als gemeente vooral op de toekomstbestendigheid van verenigingen en sportaccommodaties.
De onderzoeken naar de binnensportaccommodaties in de diverse kernen leiden tot plannen voor investeringen in toekomstbestendigheid. Zoals voor de nieuwe sportaccommodaties in Ruurlo en Borculo). En de sportorganisaties hebben volop gebruik gemaakt van de mogelijkheden die de subsidieregeling transformatiefonds Sport bood. Voor een totaalbudget van € 300.000 zijn bijdragen verstrekt voor plannen die naar verwachting bijdragen aan toekomstbestendigheid.