Een veilige woon- en leefomgeving voor alle inwoners
Wij zien een steeds positiever beeld, zowel intern als vanuit de samenleving, over de wijze waarop onze BOA’s hun werk uitvoeren. Het positieve beeld is mede het resultaat van onze beleidslijn ‘van handhaving naar dienstverlening’.
Een gemeente als Berkelland vraagt een andere inzet van de BOA’s dan in stedelijke gebieden. De BOA’s vormen de ogen en oren van de gemeentelijke organisatie en hun deskundigheid wordt ingezet voor een breed scala aan werkzaamheden. Zo zijn zij veelal betrokken bij sociale veiligheidsvraagstukken, ondermijning, horeca-aangelegenheden, verkeersproblematiek en overlast.
Het schrijven van boetes, de harde handhaving, is een uiterste middel. De BOA’s maken daarom ook niet voor niets onderdeel uit van het team dienstverlening. Vanuit de gedachte van dit team, het dienstverlenen aan onze inwoners, voeren zij hun taken uit.
De huidige set prestatie indicatoren voldoet niet meer om deze ontwikkeling goed weer te geven. In de begroting 2022 nemen wij een nieuwe set indicatoren op die hier beter op aansluit.
Aanpakken ‘ondermijning’
Ondermijning heeft onverminderd onze aandacht. Hierbij zien we dat onze regionale samenwerking vruchten afwerpt. Beleid is regionaal geharmoniseerd en informatie wordt gedeeld. Gezamenlijk wordt ingezet op het versterken van de informatiepositie door meer gebruik te maken van data in het Datalab Gelderland Oost.
In de Perspectiefnota 2021 (Berkelland in Balans) is er voor gekozen geen nieuw budget op te nemen na afronding van de Regionale programmamanager Ondermijning. In deze perspectiefnota 2022 stellen wij u voor geld vrij te maken voor een nieuw project Regionale programmamanager ondermijning. Daarnaast versterken wij onze inzet door deelname aan Meld Misdaad Anoniem en het incidenteel extra uitvoeren van controles op basis van signalen over mogelijk ondermijnende activiteiten.
Verminderen criminaliteit in buitengebied en kernen
Naast de aandacht voor high impact crime zoals overvallen en inbraken maakt (groene) handhaving onderdeel uit van dit programma. In het handhavingsjaarverslag en handhavingsjaarplan leggen wij afzonderlijk verantwoording aan u af over het gevoerde beleid en de geplande activiteiten.
Op basis van het handhavingsprogramma is extra gefocust op illegale kap in het buitengebied. Hierbij is gebruik gemaakt van luchtfoto’s en speciale software. Inmiddels zijn ruim 150 situaties ontdekt waarbij sprake is van illegale kap. Dit komt boven op de situaties die wij met reguliere controles constateren. Wij verwachten na afronding van de inventarisatie van het gehele buitengebied circa 285 illegale kap situaties in beeld te hebben. Naast controles loopt de actualisering/aanpassing van de Bomenverordening. Hiermee zetten we als gemeente ook in op het voorkomen van illegale kapsituaties.
In het handhavingsjaarplan hebben wij aangegeven hoe wij de beschikbare formatie willen inzetten voor de verschillende onderdelen.