Cultuur maken we zelf en geven we door. De manier waarop we met elkaar omgaan, hoe we naar dingen kijken en wat we creëren. In (beeldende) kunst, muziek, toneel, media, musea, archeologie, monumenten en evenementen.
Cultuur verbindt en maakt los, schuurt en smeert, prikkelt en ontspant, inspireert en draagt bij aan een leefbare samenleving.
Daarom ondersteunt de gemeente de cultuur- en erfgoedsector
Met subsidies, informatie, adviezen en ook steeds meer door het faciliteren van professionele begeleiding. Dit laatste doen we bijvoorbeeld samen met onze cultuurpartners door middel van de inzet van combinatiefunctionarissen. Maatschappelijke meerwaarde is een belangrijk criterium voor de mate van ondersteuning. Daarnaast voert de gemeente belangrijke wettelijke overheidstaken uit, zoals het beschermen van erfgoedwaarden via wetgeving, het beheer van (monumentale) buitenkunst en het bewaken van de ruimtelijke kwaliteit voor inwoners en bezoekers.
Samen met mensen uit de cultuur- en erfgoedsector hebben we gewerkt aan een brede cultuur- en erfgoedvisie
En visie voor de komende 10 jaar: ‘Kijk op Cultuur en Erfgoed Berkelland 2020-2030’. De kansen en uitdagingen die spelen binnen het culturele veld hebben we in beeld. Organisaties kampen met afnemende ledenaantallen en gebrek aan vrijwilligers. Men vindt dat er meer samenhang, verbinding en innovatie van het aanbod nodig is om vitaal te blijven.
In die verbinding én in het faciliteren van de transformatie van het culturele veld naar toekomstbestendigheid is een belangrijke rol weggelegd voor de gemeente. Aan procesondersteuning, kennisoverdracht, inspireren blijkt een grotere behoefte te zijn dan aan rechtstreekse financiële ondersteuning.
De drie speerpunten uit de visie zijn:
• Cultuureducatie: een leven lang leren;
• Cultuur en erfgoed is van iedereen;
• Toekomstbestendige organisaties en verenigingen.
De speerpunten zijn vertaald in acties: een uitvoeringsprogramma voor 4 jaar.
Deze moeten nog concreter worden uitgewerkt, voordat de visie en het uitvoeringsprogramma ter vaststelling kunnen worden voorgelegd. Het eigenaarschap vanuit de sector is een belangrijke voorwaarde voor het behalen van de ambities. Wij denken dan bijvoorbeeld aan het model van het lokaal Sport- en Beweegakkoord. Dit kan betekenen dat er, gekoppeld aan de speerpunten, projectgroepen worden ingericht vanuit het culturele veld, die gezamenlijk eigenaar worden van de projecten en initiatieven die uit de speerpunten voortvloeien. Daarvoor moet dan wel voldoende urgentie en animo zijn uit de sector.
De concept-visie met uitvoeringsprogramma zijn de basis voor de aanpassing van het begrotingsprogramma ‘Cultuur is van iedereen’ vanaf 2022.