Portefeuillehouder
Gerda ter Denge

Omschrijving (toelichting)

Voormekaar zorgt met actieve casusregie voor passende ondersteuning aan kinderen en ouders (zo licht, zo kort en zo dichtbij mogelijk). Dit is onder andere mogelijk doordat Voormekaar in elke kern onderdeel uitmaakt van een sterk netwerk van inwoners en professionals. En door het effect van ingezette zorg te evalueren met inwoner en zorgverlener.
We geven in regionaal verband de inkoop jeugdzorg anders vorm. Daarmee beogen we dat kinderen zo thuis mogelijk opgroeien, een dekkend zorgaanbod, passende ondersteuning (zo licht als mogelijk en zo intensief als nodig) en kostenbeheersing. Nu maken we gebruik van het Open House Model: iedere aanbieder die aan de eisen voldoet, kan gecontracteerd worden. We willen een aantal aanbieders meer ruimte geven om te doen wat nodig is binnen een financieel kader ('lump sum financiering'). Van afstemming tussen aanbieder en gemeente over product en looptijd naar afstemming over doel en resultaat. Als gemeente vinden wij het belangrijk daarbij goed de balans te bewaken tussen wat grote en kleine aanbieders onze inwoners kunnen bieden.
Daarnaast bereiden we ons voor op het nieuwe woonplaatsbeginsel dat vanaf 1 januari 2022 ingaat. Dit zorgt ervoor dat de gemeente niet meer financieel verantwoordelijk is voor voogdijkinderen die niet afkomstig zijn uit Berkelland. Dit komt ten goede aan de sturingsmaatregel waarbij we investeren in korte lijnen met de jeugdbescherming, de zogenaamde Gecertificeerde Instellingen (GI’s). Samen met de GI’s voorkomen we maatregelen in het gedwongen kader en bouwen we eerder af naar het vrijwillig kader.

 

Kwaliteit (indicator)

G

Kwaliteit (toelichting)

Ook in 2021 had de corona effect op de zorg aan kinderen en gezinnen.  Hulpverleners hebben zoveel mogelijk geprobeerd de zorg op afstand te bieden tijdens de lockdowns. De scholensluiting gaf extra reden om aandacht te hebben voor kinderen in kwetsbare gezinnen. Voormekaar zorgde dat zij vinger aan de pols hield bij deze gezinnen.  Er was veelvuldig contact met alle zorgaanbieders en Veilig Thuis voor risico-inventarisatie. 

Het cliëntervaringsonderzoek over 2021 komt in het najaar 2022 beschikbaar. Daarom berichten we hier over het onderzoek over 2020. Hieruit blijkt dat een meerderheid positief is over de zorg of hulp die zij ontvangt. Dit percentage ligt hoger dan in 2019 en hoger dan  de referentiegroep.  63% van de respondenten weet waar ze terechtkunnen als er hulp nodig is.  In vergelijking met de referentiegroep scoort Berkelland op dit punt al sinds 2017 gemiddeld 9% lager. Verder is de tevredenheid met de toegang tot zorg op de meeste aspecten licht gedaald ten opzichte van vorig jaar.  De tevredenheid over het keukentafelgesprek ligt nog altijd zeer hoog.  Ook positief is dat over 2021 door het AKJ (uitvoerder van de vertrouwenspersoon in de jeugdzorg) geen signalen zijn gemeld bij de gemeente.

Van verschillende professionals uit Berkelland horen we terug dat latente problemen door corona zichtbaar zijn geworden. Dan hebben ze het over armoede, psychische problemen, overgewicht, schooluitval, verslaving en een combinatie van dit soort factoren. Dit zeggen bijv. leerkrachten, schoolartsen, Voormekaar, jongerenwerkers, leerplicht. De meeste gezinnen en kinderen hebben het zwaar gehad, maar hadden voldoende veerkracht. Maar daar waar de draagkracht en – last al uit balans waren, liep de spanning door de maatregelen op.  

Geld (indicator)

R

Geld (toelichting)

Er is voor 2021 € 9,75 miljoen begroot voor Jeugdzorg in Natura (bestuursrapportage 2021).  Op basis van de declaraties over 2021 ontstaat er een overschrijding ten opzichte van de begroting van € 2,4 miljoen.  We zien een toename van de gemiddelde kosten per jongere. En dan vooral in de jeugd ggz en in de ambulante zorg. Dit kan samenhangen met de impact van de coronamaatregelen op kinderen en gezinnen.  Bovendien zien we ten opzichte van 2018/19 in 2020/21 een stijging in de kosten voor jeugdbescherming en verblijf. Dit hangt samen met de komst van nieuwe verblijfplekken in Berkelland wat  een aanzuigende werking lijkt te hebben op plaatsing van voogdijkinderen van buiten Berkelland.  In 2022 doen we voor die kosten een aanvraag voor de compensatieregeling voogdij/18+. 

In 2021 werd landelijk besloten dat gemeenten extra gecompenseerd zouden worden over 2021. Met de september / december circulaire leverde dit de gemeente € 0,5 miljoen extra middelen op.