Portefeuillehouder
Gerda ter Denge

Omschrijving (toelichting)

We hebben het budget voor recreatie en toerisme met een derde verlaagd (bijna € 20.000). We blijven meedoen in de regionale vrijetijdsagenda. En geloven in een sterke regionale toeristische sector, waar onze lokale ondernemers baat bij hebben. Er is nu geen ruimte meer voor bijdragen aan (lokale) initiatieven die buiten deze regionale agenda vallen.

Ook stoppen we met de regiocoördinator Toerisme en besparen daarmee € 53.000. Deze coördinator had tot nu toe een belangrijke rol in het aanjagen van productverbetering en -ontwikkeling bij onze lokale toeristische ondernemers en instellingen en was een sparringpartner voor onze lokale ondernemers. We gaan ervan uit dat onze toeristische ondernemers zelf nu de handschoen oppakken en verder werken aan productontwikkeling en kwaliteitsverbetering. Ook onze medewerker toerisme en recreatie speelt hierin een belangrijke rol. We gaan op zoek naar nieuwe mogelijkheden om verbinding en ontwikkeling te realiseren, wellicht via een (nieuw of bestaand) platform. We blijven inzetten op het sterke (toeristische) merk Achterhoek, regionale samenwerking en de Stichting Achterhoek Toerisme via de Vrijetijdsagenda, want we zien dat de Achterhoek een sterk merk is en onze lokale ondernemers daar ook de vruchten van plukken.

 

Kwaliteit (indicator)

G

Kwaliteit (toelichting)

Beleid
De actualisatie van 'Beleef het in Berkelland' is in september 2021 vastgesteld door de gemeenteraad. Het uitvoeringsprogramma is ter kennisgeving aangenomen. Om dit programma vanaf de tweede helft van 2021 te kunnen uitvoeren, is via de perspectiefnota in 2021 een eenmalige financiële bijdrage gevraagd à € 115.000. In de tweede helft van 2021 is tevens gestart met de actualisatie van de beleidskaders verblijfsrecreatie en zijn offertes uitgevraagd om onderzoek te laten doen naar de forfaitaire berekeningswijze van de toeristenbelasting omdat dit aan herziening toe is. Zowel de beleidskaders als de verordening toeristenbelasting worden in 2022 afgerond. In 2021 is daarnaast gestart met de bestuursopdracht spoedzoekers waarvoor vanuit toerisme en recreatie ook input wordt geleverd. In navolging op de bestuursopdracht spoedzoekers is gestart met het nummeren van huisjes op vakantieparken in Berkelland via de BAG.

Projecten

In de eerste helft van 2021 is er een afstudeerstagiair aan de slag gegaan met een onderzoek naar de toeristische ontwikkelpotentie van Neede. Hier bleek in het najaar van 2020 behoefte aan te zijn bij de samenleving van Neede. In de tweede helft van 2021 heeft in navolging op dit afstudeeronderzoek het Bureau voor Ruimte en Vrije Tijd opdracht gekregen om een gebiedsvisie voor de Needse Berg te ontwikkelen vanuit het oogpunt toerisme, recreatie, natuur, landschap en cultuurhistorie. De voorbereidende werkzaamheden voor dit traject zijn eind 2021 getroffen. Om pro-actiever aan de slag te gaan met de ontwikkelpotentie van de Berkel hebben er in 2021 meerdere gesprekken plaatsgevonden met het lectoraat regionale ontwikkeling van Saxion Hogescholen. Deze gesprekken hebben ertoe geresulteerd dat Saxion eind 2021 opdracht heeft gekregen om in samenwerking met de gemeente uitvoering te geven aan het nieuwe traject 'kennis- en innovatiewerkplaats Berkelland'. Dit traject start in februari 2022 en duurt tot de zomer van 2023. Er is bewust voor een aanpak voor Berkelland gekozen, omdat er regionaal nog geen duidelijkheid is over een vervolg van de grensoverschrijdende samenwerking langs de Berkel zoals dat nu gebeurt via het Interreg project 'Berkeln'. In het kader van het Interreg project heeft in de zomer van 2021 het Berkelfestival plaatsgevonden in Eibergen. Verder is er met Stichting Achterhoek Toerisme een traject gestart voor het aanleggen van twee nieuwe mountainbikeroutes in Berkelland, heeft de gemeente nieuw leven in de werkgroep geblazen die werkt aan een betere verbinding tussen Kasteel Ruurlo en het dorp, is er een overlegstructuur met de VVV's/TIP's opgestart en zijn enkele recreatieve routes geüpdatet/vernieuwd. Daarnaast is de gemeente betrokken geweest bij de doorontwikkeling van een aantal campings/vakantieparken, waaronder de Hambroekplassen van Leisurelands. Via het toeristische themajaar 'ode aan het landschap Berkelland' is meer aandacht gevraagd voor ons bijzondere landschap door inwoners, ondernemers en andere spelers die nauw betrokken zijn bij het landschap met elkaar te verbinden. Tevens werd hierdoor bijgedragen aan het positioneren van Berkelland als een unieke plek waar het heerlijk wonen, werken en recreëren is. Kortom: een plek waar je eigenlijk niet meer weg zou willen. De samenleving reageerde heel erg positief op dit themajaar.

Regionaal

Op regionaal niveau worden door de samenwerkende gemeenten via de Vrijetijdsagenda volop projecten uitgevoerd. Zo zijn er webinars gehouden voor ondernemers, is het onderzoek naar de vitaliteit van dagrecreatie in volle gang, zijn bedrijven uit de vrijetijdssector gescand op toegankelijkheid in het kader van  het project 'Onbeperkt genieten in de Achterhoek' en wordt er gewerkt aan een vitaliteitsprogramma verblijfsrecreatie op Achterhoek niveau. Via campagnes zoals #zoveelomnaaruittekijken en #odeaanhetlandschap (incl. Silo Art Tour) wordt via Stichting Achterhoek Toerisme bijgedragen aan de zichtbaarheid van de Achterhoek.  In 2021 hebben meerdere gesprekken plaatsgevonden met de eigenaar van een locatie in Beltrum voor een Silo Art Kunstwerk. Dit kunstwerk wordt in het voorjaar van 2022 gerealiseerd. Daarnaast is er via Stichting Achterhoek Toerisme een ZKA monitor uitgevoerd om inzicht te krijgen in hoe de vrijetijdssector zich in 2020 heeft ontwikkeld. Verder zijn voorbereidingen getroffen om in 2022 verschillende TOP's (toeristische overstappunten) in de Achterhoek te updaten. 

Geld (indicator)

G

Geld (toelichting)

Doordat de gemeenteraad de jaarrekening 2020 heeft vastgesteld, zijn de restanten van 2020 overgeheveld naar 2021. Hierdoor was het mogelijk om heel veel projecten te starten en uit te voeren. Omdat het structurele projectengeld voor toerisme en recreatie is wegbezuinigd met 'Berkelland in Balans' is via de perspectiefnota om een éénmalige bijdrage gevraagd om uitvoering te geven aan het uitvoeringsprogramma dat hoort bij de actualisatie 'Beleef het in Berkelland'. 

De projecten uit de regionale Vrijetijdsagenda worden gefinancierd vanuit de Vrijetijdsagenda (gekoppeld aan portefeuillehoudersoverleg Vrijetijdseconomie). Hier levert de gemeente jaarlijks een financiële bijdrage aan (begroting).