Portefeuillehouder
Gerjan Teselink

Omschrijving (toelichting)

Deze activiteit heeft betrekking op de belastingen en leges anders dan de Onroerende Zaakbelastingen, de Afvalstoffenheffing, Rioolrechten en Begraafrechten. Onder deze activiteit valt ook de betaling van Vennootschapsbelasting. 

Kwaliteit (indicator)

--

Kwaliteit (toelichting)

Geld (indicator)

O

Geld (toelichting)

Toeristenbelasting

De toeristenbelasting leggen we pas na afloop van 2021 definitief op. Vanwege de coronacrisis is nog niet goed te voorspellen of de inkomsten worden gehaald. We zijn voor 2021 uitgegaan van een hogere opbrengst die 20% hoger ligt dan in 2020.

Reisdocumenten

Vanwege de coronacrisis was de verwachting dat er minder reisdocumenten zouden worden aangevraagd. Daarom hebben we bij de bestuursrapportage de verwachtte opbrengst naar beneden bijgesteld. Het aantal aanvragen is echter nog sterk aangetrokken waardoor de opbrengst nu € 60.000 hoger is dan de bijgestelde verwachting.

Vennootschapsbelasting
In de tweede helft van 2021 heeft afstemming plaatsgevonden met de belastingdienst over de waarde van de verschillende grondposities. Dit heeft als gevolg dat de gemeente over de jaren 2016 t/m 2019 kan afrekenen onder aftrek van de verliezen van oude jaren. Voor 2019 betekent dit dat we per saldo een bedrag van € 14.000 terug krijgen ten opzichte van de voorlopige aangifte Vennootschapsbelasting 2019. De aangifte 2021 is vastgesteld op € 226.000. De afstemming en verrekening leiden tot een nadeel van € 88.000.