Portefeuillehouder
Gerjan Teselink

Omschrijving (toelichting)

Kwaliteit (indicator)

G

Kwaliteit (toelichting)

Onze bestaande leningen zijn geherstructureerd. Hierdoor zijn de rentelasten gedaald en is invulling gegeven aan de besparingsopdracht op dit gebied. De rentelasten vallen € 15.000 lager uit dan de besparing die werd verwacht.

Geld (indicator)

R

Geld (toelichting)

Het resultaat op deze activiteit is € 300.000 negatief. Dit kent 2 oorzaken:

  • Lager dividend
    Het dividend dat wij van onze deelnemingen kregen is in 2021 lager dan verwacht. Zowel het dividend van Alliander (€ 64.000), BNG (€ 30.000) als Vitens (€ 20.000) bleven achter bij de verwachting. Het dividend van Twence was hoger (€ 10.000) dan verwacht.
  • Lagere doorbelasting van rente aan de investeringen
    Het interne rentepercentage is naar beneden bijgesteld. Het interne rentepercentage wordt berekend op basis van de werkelijk betaalde rente. Door de herstructurering van de lening is de werkelijk te betalen rente gedaald. Daarmee moet ook het intern door te rekenen percentage dalen. Ten opzichte van de begroting rekenen we nu minder lasten door dan begroot.

Als gevolg van de onzekerheden die voortvloeiden uit de pandemie mocht de BNG in 2020 het dividend niet uitkeren. In de jaarrekening 2020 hebben we een nog te ontvangen bedrag opgenomen voor de dividenduitkering van de BNG. In 2021 heeft de BNG dit dividend uitgekeerd. De BNG mocht op last van de Europese Centrale Bank en De Nederlandse Bank het dividend in 2020 niet uitbetalen.