Wanneer een inwoner een wens heeft voor ondersteuning of begeleiding kijken we eerst wat deze inwoner zelf kan. Daarnaast organiseren we meer algemene voorzieningen als steunpunt in de kern/wijk.
Omschrijving (toelichting)
Met de Voormekaar teams continueren we een doorontwikkeling met als doel kwalitatief hogere en efficiëntere dienstverlening.
Kwaliteit (indicator)
Kwaliteit (toelichting)
Het programma Zorg voor wie dat nodig heeft is erop gericht om te werken vanuit de bedoeling en in te zetten op preventie, normaliseren en de-medicaliseren, om zo maatschappelijke effecten in het sociaal domein te realiseren. De urgentie voor deze manier van werken komt onder meer naar voren in het onderzoek dat we hebben uit laten voeren om de demografische ontwikkelingen te koppelen aan het verwachte zorggebruik op het gebied van de Wmo. Willen we zorg kunnen blijven bieden aan inwoners die dat nodig hebben, dan moet het dus anders. Daarom werken we aan een veranderend zorglandschap.
In 2018 werd duidelijk dat er grote tekorten zijn op het sociaal domein in de maatwerkvoorzieningen Wmo en Jeugd. Deze tekorten maken de urgentie om te komen tot een transformatie in het sociaal domein nog groter. Daarom is de inzet binnen het programma ‘Zorg voor wie dat nodig heeft’ vooral gericht op de sturing vanuit de transformatie. Dit doen we onder andere door te sturen als onderdeel van het reguliere werk, oftewel actieve casusregie. Voormekaar werkt volgens een uitvoeringsvisie, waarin helderheid wordt gegeven waar Voormekaar voor staat. Er wordt invulling gegeven aan de begrippen normaliseren, de-medicaliseren, werken vanuit de bedoeling en doen wat echt nodig is. Een implementatiemanager biedt ondersteuning bij de doorontwikkeling van Voormekaar.
De inzet van meer algemene voorzieningen in een wijk of kern draagt tevens bij aan de transformatie in het sociaal domein. In september 2021 zijn we gestart met 2 dorpskamers in de kernen Neede en Eibergen. De dorpskamer is een voorziening voor inwoners die behoefte hebben aan een praatje, een kopje koffie, een leuke activiteit of vrijwilligerswerk maar waarvoor de geïndiceerde dagbesteding een te zwaar middel is. Een dorpskamer voorziet in deze behoefte. Het is een ontmoetingsplek voor iedereen. Inwoners en organisaties ontmoeten elkaar en geven mensen de kans zich te ontwikkelen en (weer) mee te doen. Er zijn professionals aanwezig die begeleiding kunnen bieden aan inwoners die dat nodig hebben.
Geld (indicator)
Geld (toelichting)
Voor het plan 'doorpakken sturen in het sociaal domein' zijn middelen ingezet vanuit het uitvoeringsprogramma en het transformatiefonds. Deze middelen waren al beschikbaar gesteld.
Vanuit de realisatie in 2021 resteert er € 632.000 uit het uitvoeringsplan en € 432.000 voor "Doorpakken sturen in het sociaal domein". Voor deze middelen is geen beroep gedaan op reserves. Deze middelen blijven daarmee beschikbaar voor 2022.