Portefeuillehouder
Gerjan Teselink

Omschrijving (toelichting)

De gemeente maakt hierbij gebruik van het Werkgevers ServicePunt Achterhoek (Oost) bij de Sociale Dienst Oost Achterhoek (SDOA). Voor de brede doelgroep van werkzoekenden benaderen we rechtstreeks de ondernemers en maatschappelijke organisaties om werkplekken te vinden voor (kwetsbare) mensen.

 

Kwaliteit (indicator)

G

Kwaliteit (toelichting)

Het Werkgeversservicepunt Achterhoek kent een vraag- en een aanbodgerichte benadering. Zo wordt voorzien in de capaciteitsvragen die werkgevers hebben en worden baanopeningen voor de diverse doelgroepen gevonden. Ingezet is op (om)scholing, het sales- en distributiekanaal voor Leerwerkloket Achterhoek en scholingsfonds ‘OpIJver’ (voorheen het Achterhoek Fonds voor Talentontwikkeling).
In 2021 is , vanwege de Coronacrisis, door het Werkgeversservicepunt Achterhoek extra geïnvesteerd in de contacten met werkgevers om hen ook te helpen met de noodmaatregelen van het Rijk.
Er is daarnaast ingezet op een inclusieve arbeidsorganisatie, waarbij het WSPA het gesprek voert over personeelsbeleid en onderzoekt waar baankansen liggen. Een voorbeeld hiervan is het uitreiken van de award voor het inzetten van 'Unieke Achterhoekers'.

De aanpak rondom schuldhulpverlening is van kop tot staart vormgegeven. Van vroegsignalering tot de bewustwordingscampagne om het taboe op schulden te doorbreken.

 

Geld (indicator)

G

Geld (toelichting)

Het totale resultaat SDOA is per saldo € 64.000 positief, inclusief het tekort op de Rijksontvangsten van BUIG en uitgifte kindertoeslag affaire (€ 11.000 positief). Voor de uitvoering van de kindertoeslag affaire krijgen we een normvergoeding. Tegenover deze inkomsten staat de uitgifte ambtelijke uren die verantwoord zijn bij bedrijfsvoering. 
Op de projecten (bewustwordingscampagne en vroeg er op af) is ruimte ter hoogte van € 73.000.
Op de TONK is € 227.000 uitgegeven. Dit wordt 100% gedekt vanuit Rijksmiddelen. Vanuit het Rijk heeft de gemeente in totaal voor de TONK € 458.019 ontvangen. Het restant zal toegevoegd worden aan de algemene middelen.