Portefeuillehouder
Gerda ter Denge

Omschrijving (toelichting)

Kwaliteit (indicator)

G

Kwaliteit (toelichting)

Er zijn 20 landschapsprojecten vanuit de landschapsregeling afgerond in 2021. Dit zijn vooral kleinschalige projecten bij voornamelijk particulieren en buitenlui zoals aanleg van poelen, houtsingels, houtwallen en hoogstamfruitboomgaarden. Alleen de natuur- en landschapseducatie ligt nog stil vanwege corona. Dit loopt via het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN). De verwachting is dat dit wordt opgestart in begin van het nieuwe schooljaar (na de zomervakantie 2022)

Er is 7 hectare akkerrand ingezaaid bij agrariërs en particulieren. Ook in 2021 is ongeveer 10 strekkende kilometer berm van gemiddeld 3 meter breed uitgezet. Ook is circa 10 strekkende kilometer aan uitgezette berm aangeplant met struiken 
en/of bomen.

Het plan Meer bomen in Berkelland bestaat uit 4 onderdelen: inplanten van bermen, actie Boomwensplekken, ‘Een boom voor elk Berkellands gezin’, en ruimte bieden voor een gedenkbos. 
In 2021 is meegewerkt aan het initiatief voor een gedenkbos bij Geesteren, onder meer door mee te werken aan het bieden van ruimte voor het ‘Vrijheidsbos’.  In 2021 is ook het onderdeel ‘inplanten van bermen’ in uitvoering gegaan. Diverse bermen zijn ingeplant met bosplantsoen en bomen, om zo linten te vormen met een hoge waarde voor landschap en biodiversiteit. In 2022 wordt dit nog voortgezet.  Ook de actie Boomwensplekken is van start gegaan. In het najaar van 2021 is de oproep gedaan aan inwoners voor de actie boomwensplekken. Dit heeft geresulteerd in de aanplant van ruim 220 bomen, die in het voorjaar van 2022 worden geplant. 

Geld (indicator)

G

Geld (toelichting)