Portefeuillehouder
Gerjan Teselink

Omschrijving (toelichting)

Doelstelling en belang: De Stadsbank Oost Nederland (SON) levert bijzondere financiële dienstverlening aan consumenten.
SON ondersteunt de aangesloten gemeenten in hun sociale beleid, zonder winstoogmerk. Tenslotte voorziet de bank op een zowel maatschappelijk als zakelijk verantwoorde wijze in de behoefte aan geldkrediet, schuldhulpverlening, budgetbeheer, afgifte van verklaringen ex artikel 285 lid 4 Faillissementswet, de beschikbaarstelling van bewindvoerders ter uitvoering van bepalingen inzake de wettelijke schuldsanering natuurlijke personen.
Zeggenschap/vertegenwoordiging: Wethouder G. Teselink: Algemeen Bestuur en Dagelijks Bestuur (vice-voorzitter)
Deelnemers: Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Montferland, Oude IJsselstreek, Oost Gelre, Winterswijk, Almelo, Borne, Dinkelland, Enschede, Haaksbergen, Hellendoorn, Hengelo, Hof van Twente, Lochem, Losser, Oldenzaal, Rijssen-Holten, Twenterand, Tubbergen, Wierden
Programma: Zorg voor wie dat nodig heeft en Werken en ondernemen in een sterke regio
Ontwikkelingen: Het afgelopen jaar heeft de Stadsbank - vanuit de positie van uitvoeringsorganisatie - initiatieven opgestart om tot een modernisering van de schuldhulpverlening te komen onder andere met betrekking tot de buddy-app, collectief schuldregelen, inzet van het instrument saneringskredieten en een kleine pilot met automatische incasso. Deze ambitie wordt in de komende jaren voortgezet.
Risico's: De financiële risico’s zijn beperkt, de weerstandscapaciteit is voldoende.

Kwaliteit (indicator)

G

Kwaliteit (toelichting)

De standaard dienstverlening van de Stadsbank heeft in 2021 nog steeds volop te maken met een dalende corona gerelateerde trend. Door vraaguitval wijkt de omvang van de dienstverlening af van de normale situatie. In het Dagelijks Bestuur van de Stadsbank is steun gezocht voor de denklijn om het gemeentelijk voordeel niet te verrekenen. De 22 deelnemende gemeenten kunnen zich hier in vinden.
De Stadsbank Oost Nederland verwacht een toename van het aantal aanvragen in 2022/2023.

In 2021 is in het kader van Samen aan het Stuur besloten dat het beleid en de begroting van Stadsbank Oost Nederland vanaf 2022 rechtstreeks via de gemeente verloopt. Dat betekent dat de gemeentelijke begroting hierop wordt aangepast.

Geld (indicator)

G

Geld (toelichting)

De begroting Stadsbank Oost Nederland verliep in 2021 via de begroting van Fijnder.