Portefeuillehouder
Gerjan Teselink

Omschrijving (toelichting)

Doelstelling en belang: De Sociale Dienst Oost Achterhoek heeft als taak de uitvoering van de wet- en regelgeving op het gebied van de sociale zekerheid voor de gemeente en richt zich op de zelfredzaamheid en participatie van inwoners.
Zeggenschap/vertegenwoordiging: Wethouder G. Teselink: Algemeen Bestuur en Dagelijks Bestuur
Wethouder G. ter Denge: Algemeen Bestuur
Deelnemers: Oost Gelre, Winterswijk en Berkelland
Programma: Zorg voor wie dat nodig heeft en Werken en ondernemen in een sterke regio
Ontwikkelingen: Samen met SDOA en onderwijs laten we het aanbod van werkzoekenden beter aansluiten op de vraag. Voor de doelgroep met een afstand tot de arbeidsmarkt zorgen we voor een doorgaande ontwikkellijn, waarin deze groep integraal ondersteund wordt.
Daarnaast werken we in 2021 verder aan ‘Samen aan het stuur, één uitvoeringsorganisatie werk en inkomen voor het sociaal domein’. In deze bestuursopdracht aan SDOA positioneren we deze als tweedelijns organisatie, waarbij de gemeente verantwoordelijk is voor de integrale toegang en regie op de dienstverlening aan onze inwoners.
Risico's: De economische gevolgen vanwege corona zullen effect hebben op het aantal cliënten van SDOA. Het is onzeker of we daar voldoende voor worden gecompenseerd.

Kwaliteit (indicator)

G

Kwaliteit (toelichting)

We nemen deel aan de Gemeenschappelijke Regeling Sociale Dienst Oost Achterhoek door actief te participeren in overlegvormen, nauwe verbinding te hebben met de beleidsadviseurs bij SDOA en waar nodig het management, klantmanagers en accountmanagers. We betrekken SDOA bij de vormgeving van ons beleid en we werken samen aan een sterke kwaliteit van dienstverlening.

In 2021 lag de focus voor een groot deel op het project samen aan het stuur. In het project samen aan het stuur is in samenwerking met de gemeenten Oost Gelre en Winterswijk, de SDOA en Werkbaan Oost gewerkt aan het inrichtingsplan en de nieuwe huisvesting van Fijnder. Besluitvorming heeft plaats gevonden over de nieuwe verdeelsleutel.

Op inhoud is samen met SDOA de verordening sociaal domein aangepast.

Ondanks de coronacrisis is de basisraming van het bestandsvolume gedurende 2021 naar beneden bijgesteld naar een stijging van 1%. Het resultaat voor Berkelland was uiteindelijk een daling van 10,7%. Dit betrof voornamelijk uitstroom uit de doelgroep werk. De doelgroepen perspectief en meedoen zijn vrijwel gelijk gebleven qua uitstroom.
Het aantal plaatsingsmogelijkheden (uitgevoerd in samenwerking met het WSPA) werd bemoeilijkt door de coronacrisis. 
De tijdige betalingen van de uitkeringen en de bijzondere bijstand waren en zijn ook tijdens de coronacrisis geborgd.

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is een van de maatregelen van het kabinet om ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis. De regeling is voor zelfstandig ondernemers, waaronder zzp’ers. Het voorziet in een aanvullende uitkering voor levensonderhoud als het inkomen door de coronacrisis tot onder het sociaal minimum daalt. En in een lening voor bedrijfskapitaal om liquiditeitsproblemen als gevolg van de coronacrisis op te vangen. Voor onze gemeente zijn bij ROZ in het kader Tozo 3, 4 en 5 330 aanvragen toegekend voor een inkomensaanvulling en 13 toekenningen voor een bedrijfskrediet.   

In het kader van de coronacrisis is de TONK uitgevoerd conform gemeentelijke wens, waarbij 75,4% van de aanvragen is toegekend (in totaal 57 toekenningen). Dat is het hoogste percentage binnen de deelnemende gemeenten aan de gemeenschappelijke regeling SDOA. Het totaal van de toegekende bedragen van de TONK is € 227.270.

Geld (indicator)

O

Geld (toelichting)

Het rekening resultaat van SDOA over 2021 laat een positief saldo zien van € 547.000. Mogelijk wordt dit aangewend om een bestemmingsreserve transitie Fijnder te vormen.