Portefeuillehouder
Gerda ter Denge

Omschrijving (toelichting)

Doelstelling en belang: GGD NOG voert de Wet publieke gezondheid uit namens 22 colleges van B&W. Publieke gezondheid gaat over het beschermen en bevorderen van de gezondheid van de bevolking.
Zeggenschap/vertegenwoordiging:

Wethouder G. ter Denge: Algemeen Bestuur

Burgemeester J. van Oostrum: voorzitter Algemeen Bestuur en Dagelijks Bestuur

Deelnemers: Aalten, Apeldoorn, Berkelland, Bronckhorst, Brummen, Doetinchem, Elburg, Epe, Ermelo, Hattem, Harderwijk, Heerde, Lochem, Montferland, Nunspeet, Oldebroek, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Putten, Voorst, Winterswijk en Zutphen.
Programma: Zorg voor wie dat nodig heeft en Sport is meer
Ontwikkelingen: De GGD levert een zeer grote inzet op de bestrijding van het coronavirus. Dit gaat met veel extra kosten gepaard. De inzet en de verwachting van de GGD is dat dit de gemeenten geen extra geld kost en dat alle kosten vergoed worden door het Rijk.
Het algemeen bestuur (AB) heeft een Bestuursagenda voor de periode 2019 - 2023 vastgesteld. Hierin staan de belangrijkste uitgangspunten en prioriteiten voor de GGD in de jaren 2019 -2023. De GGD werkt met gemeenten aan een uitwerking hiervan.
Risico's: De financiële risico’s zijn beperkt, de weerstandscapaciteit is voldoende.

Kwaliteit (indicator)

G

Kwaliteit (toelichting)

De programmabegroting is geheel in lijn met de kaders en doelen uit de uitgangspuntennota 2021 en de Bestuursagenda 2019 – 2023. Deze doelen sluiten aan bij de ontwikkelingen binnen het Sociaal Domein.

In 2021 is een groot deel van de personele capaciteit van de GGD ingezet voor de bestrijding van corona. Dit leidde ertoe dat de reguliere dienstverlening van de GGD op piekmomenten is afgeschaald. Gezondheidsrisico’s vanwege het niet uitvoeren van taken waren beperkt. Het ministerie van VWS vergoedt de extra kosten die de GGD maakt, voor zover deze niet gedekt zijn door de inwonerbijdrage van de gemeenten.

In 2021 is de strategische takendiscussie gevoerd in het Algemeen Bestuur en in november afgerond. Dit heeft geleid tot onder andere de volgende maatregelen:
•    Beter inspelen op de vraag van gemeenten en haar inwoners.
•    Vanuit partnerschap meerjarige afspraken maken over niet onder de inwonerbijdrage vallende taken (zogenaamde B-taken), die een structureel karakter hebben.
•    Beter gebruik maken van data in het faciliteren van gemeenten en het wegnemen van veiligheidsrisico's.
•    Extra aandacht voor Medische Milieukunde, gelet op o.a. de Omgevingswet en klimaatvraagstukken.
•    Eenmalige extra bijdrage voor de GGD om diverse aandachtspunten te bekostigen.

Geld (indicator)

G

Geld (toelichting)