Omschrijving (toelichting)
Wij vinden het belangrijk dat onze minimaregelingen goed vindbaar en gemakkelijk aan te vragen zijn. Dit realiseren wij met een online tool waarin de inwoner snel kan nagaan voor welke regelingen hij in aanmerking komt. In de campagne ‘Rondkomen in Berkelland’ geven we een impuls aan de bekendheid van onze minimaregelingen. Op deze manier brengen we onze minimaregelingen voor zowel digitaal vaardige als niet-digitaal vaardige inwoners onder de aandacht.
Het tijdig signaleren van betalingsachterstanden via vroegsignalering kan problematische schulden voorkomen. Wij geven uitvoering aan de methodiek van 'Vroeg Eropaf’. Wij gaan hierin verder dan de regelingen toegankelijk maken en benaderen de inwoners met geldproblemen proactief. Ook willen wij dat de inwoner sneller de stap maakt zich te melden. Door een bewustwordingscampagne rondom het hebben van geldproblemen en schulden, doorbreken we het taboe hierop. Tenslotte leidt een overzichtelijke ketenaanpak tot een betere dienstverlening voor onze inwoners. Wij optimaliseren de samenwerking met onze partners in de schuldhulpverlening.
Meedoen komt het best tot zijn recht door deelname aan de samenleving. Bij voorkeur door betaald werk. Wij optimaliseren de dienstverlening die door de gemeenschappelijke regeling SDOA wordt uitgevoerd en moet leiden tot (on)betaald werk van onze inwoners.
Meer informatie gericht op het thema participatie en meedoen staan in het programma 'Werken en ondernemen in een sterke regio'.
Kwaliteit (indicator)
-
Kwaliteit (label)
Jaarstukken 2020
Kwaliteit (toelichting)
De medewerker vroegsignalering is gestart vanaf september 2020 en de aanpak Vroeg Eropaf is operationeel vanaf november 2020 (middels het regie- en matchingssysteem van Inforing). Vanaf 1 januari 2021 is de gewijzigde Wet schuldhulpverlening van kracht en zijn wij aangesloten bij het landelijk convenant Vroegsignalering. De uitvoering van schuldhulpverlening is opgenomen in de verordening Sociaal Domein.
De online tool 'check waar je recht op hebt' is gestart en er hebben 551 inwoners gebruik van gemaakt.
De voorbereiding van de meedoenregeling voor volwassenen is in 2020 gestart. De leverancierswerving en de implementatie vindt plaats in 2021.
Het platform Financieel gezond Berkelland is 2 keer bij elkaar gekomen om input op te halen voor het beleidskader schuldhulpverlening en om een vinger aan de pols te houden over de schuldensituatie van inwoners in relatie tot de coronacrisis.
Het beleidskader schuldhulpverlening is vastgesteld.
De Stadsbank Oost Nederland (SON) heeft zijn dienstverlening voor wat betreft schuldhulp, bewindvoering, budgetbeheer en het verstrekken van krediet grotendeels op peil kunnen houden, ondanks dat de fysieke loketten in de gemeenten vrijwel het hele jaar gesloten waren.
Geld (indicator)
-
Geld (label)
Jaarstukken 2020
Geld (toelichting)
Binnen budget gebleven.