Kwaliteit
De programmabegroting is geheel in lijn met de kaders en doelen uit de uitgangspuntennota 2020 en de Bestuursagenda 2019–2023. Deze doelen sluiten aan bij de ontwikkelingen binnen het Sociaal Domein.
Vanaf maart tot en met september 2020 was een groot deel van de personele capaciteit van de GGD ingezet voor de bestrijding van Covid-19. Slechts een beperkt deel van de reguliere dienstverlening van de GGD kon aanvankelijk worden voortgezet.
Vanwege uitvoering en opschaling van het informeren en adviseren, het testen en het bron- en contactonderzoek was zeer veel extra personeel nodig. Vanaf medio 2020 is uitzendbureau Randstad ingehuurd om deze capaciteitsvragen op te pakken en is een Covid-projectorganisatie gerealiseerd. Het ministerie van VWS vergoedt de extra kosten die de GGD maakt, voor zover deze niet gedekt zijn door de inwonerbijdrage van de gemeenten.
In 2020 is een belangrijk deel van de reguliere werkzaamheden van de GGD niet of op aangepaste wijze uitgevoerd. Voor veel taken van de GGD waren er vooral enkele praktische gevolgen van het niet of op aangepaste wijze uitvoeren van de reguliere werkzaamheden. Gezondheidsrisico’s vanwege het niet uitvoeren van taken waren beperkt.
In 2020 is de GGD NOG, op verzoek van de gemeenten, gestart met de takendiscussie. In deze discussie staat de vraag centraal hoe de GGD op een efficiëntere, mogelijk kostenbesparende, wijze haar taken kan uitvoeren in de toekomst. De discussie is gekoppeld aan de strategische visie voor de GGD; welke GGD willen wij, wat is de reikwijdte van de GGD (gelet op de aanvullende taken door COVID-19) en wat betekent dit voor de gemeenten?