Portefeuillehouder
Marijke van Haaren

Omschrijving (toelichting)

Een aantal geplande projecten en voorzieningen zijn ingericht. Het gaat dat om het knooppunt mantelzorgs, het platform vrijwilligers  en de inzet vanuit de welzijnsmedewerkers.

In 2020 willen we de MOP’s zo efficiënt en functioneel mogelijk inzetten voor Berkellandse inwoners en organisaties. De MOP’s lenen zich bij uitstek voor dagbestedingsactiviteiten die deel uit maken van het plan ‘doorpakken sturen in het sociaal domein’. Voorbeeld hiervan is de verdere uitwerking van het gedachtegoed van de Stadskamer (zoals de dagbesteding zonder indicatie). We denken met een MOP in de behoefte van een laagdrempelige, ontmoetingsvoorziening voor inwoners te kunnen voorzien. Mogelijk kunnen we met de inzet van de MOP’s ook een besparing realiseren op de uitgaven, bijvoorbeeld in het sociaal domein. Dit mogelijke besparingspotentieel is één van de redenen om het plan MOP verder uit te werken. Voor de uitvoering van dit project zijn voor 3 onderdelen middelen gereserveerd. Ten eerste voor de coördinatie en beleidsontwikkeling, ten tweede voor de uitwerking van het eerste concrete plan voor de ontwikkeling van een MOP en ten derde voor de ontwikkeling van een dorpskamer.

Met het uitvoeringsprogramma geven we een impuls aan nieuwe initiatieven. Deze evalueren we in 2020 op resultaat en op de bijdrage aan onze visie om zo te bepalen welke plannen worden gecontinueerd.

We richten ons op preventie, waarbij we zoveel mogelijk samenwerken met voorliggende voorzieningen en de zorgverzekering. In 2020 willen we een regionaal preventieakkoord opstellen, waarin de krachten regionaal gebundeld worden.

Vanaf 2020 is de wet Verplichte GGZ van kracht. De implementatie van de wet komt tot uiting in regionale afspraken, zoals de inzet van een 24-uurs meld- en adviespunt voor vragen over personen met verward gedrag. Daarnaast geven we lokaal invulling aan de nieuwe taken.

We zorgen dat de hulp voor inwoners toegankelijk en duidelijk is. Dat doen we onder andere door een begrijpelijke verordening Sociaal Domein op te stellen.

Kwaliteit (indicator)

G

Kwaliteit (label)
Bestuursrapportage 2020

Tijd (indicator)

G

Tijd (label)
Bestuursrapportage 2020

Geld (indicator)

G

Geld (label)
Bestuursrapportage 2020

Geld (toelichting)

Voor het uitvoeringsprogramma is het totale budget evenredig over de jaarschijven verdeeld. Het zwaartepunt voor de inzet van middelen ligt in 2020. Daartoe worden er ook middelen uit voorgaande jaren en een gedeelte uit 2021 ingezet. Het restant uit 2018 en 2019 is overgeheveld naar 2020 (totaal € 1.079.967) en € 54.941 wordt in 2020 ingezet uit de middelen voor 2021. De middelen worden ingezet voor continuering van projecten en voor de middelen die nodig zijn om te sturen in het sociaal domein (incidentele formatie Voormekaar inzet aanjager/implementatiemanager Voormekaar).

Ten aanzien van de WvGGZ is de software van Khonraad duurder geworden. Dat gaat om een lichte overschrijding, waarvan de kosten nu nog niet bekend zijn.