Leeswijzer

Leeswijzer

Terug naar navigatie - Leeswijzer

Financiële kaders

In het Besluit Begroting en Verantwoording (BBV) staat dat de raad de jaarstukken vaststelt die bestaan uit het jaarverslag en de jaarrekening. Het jaarverslag bestaat uit programma's en paragrafen.

De programma’s zijn een samenhangende verzameling van activiteiten, die gericht zijn op het bereiken van vooraf bepaalde maatschappelijke doelen en effecten. Hieraan zijn prestatie-indicatoren gekoppeld (bron: Waarstaatjegemeente.nl).  In het BBV staat ook dat per programma een overzicht van de gerealiseerde baten en lasten moet worden opgenomen. In deze samenvatting is net als in het jaarrekening-gedeelte een overzicht opgenomen waarin alle programma's op een rij staan.

Naast het BBV staan in de Financiële verordening gemeente Berkelland 2020 regels over budgetbewaking en rapportage. Sinds 2019 wordt een perspectiefnota vastgesteld waarin het nieuw/gewijzigd beleid en de financiële uitgangspunten zijn opgenomen. Tevens vinden op dat moment budgetbijstellingen plaats (realistisch ramen) voor zover op dat moment bekend en noodzakelijk.

Indeling jaarstukken

De jaarstukken bestaan uit een jaarverslag en een jaarrekening. In het jaarverslag wordt vooral aandacht geschonken aan het gevoerde beleid en de daarbij behorende baten en lasten. De jaarrekening gaat meer in op de financiële positie van de gemeente.

Jaarverslag
Het jaarverslag is ingedeeld in elf programma's, zeven verplichte paragrafen en één niet verplichte paragraaf. Binnen het programma kennen we speerpunten en activiteiten. De speerpunten geven aan wat we willen bereiken. De activiteiten geven aan wat we gaan doen/of hebben gedaan om dit te realiseren.

In het jaarverslag zijn de teksten van de begroting opgenomen. Bij de activiteiten is een toelichting opgenomen hoe het met deze activiteiten is gegaan. Hierbij maken we gebruik van drie indicatoren. Kwaliteit, Tijd en Geld.

De indicator kwaliteit gaat over hoe de activiteit is uitgevoerd op inhoud. Is gedaan wat gedacht werd, is er meer gedaan of is er minder gedaan.  De indicator tijd gaat over de planning en de indicator geld gaat over het budget.

De programma's zijn:

Plezierig Wonen
 Fijn Leven
Vitaal Platteland
Zorg voor wie dat nodig heeft
Werken en ondernemen in een sterke regio
Actief met duurzaamheid en energie
Sport is meer!
Cultuur is van iedereen
Samen veilig
Aan de slag met de omgevingswet
Financiën
De programma's die in de jaarrekening 2019 zijn opgenomen komen overeen met de programma's die in de begroting 2019 staan. De cijfers van 2018 uit deze jaarrekening sluiten echter niet aan bij de jaarrekening 2018. Dit komt doordat ten opzichte van 2018 drie programma's zijn verdwenen:

Veranderende Samenleving (opgenomen in het programma Financiën)
Demografie (opgenomen in het programma Plezierig Wonen)
Recreatie en Toerisme (opgenomen in het programma Werken en ondernemen in een sterke regio)
Daarnaast is er een aantal budgetten verschoven naar een ander programma ten opzichte van 2018. Als dit het geval is wordt hier melding van gemaakt bij het programma.

Naast de verplichte paragrafen is de paragraaf Reserves toegevoegd. De paragrafen geven elk vanuit een ander perspectief een doorsnede van de begroting. Op punten zijn de paragrafen tamelijk technisch van aard. Het zijn:

Bedrijfsvoering
Grondbeleid
Lokale heffingen
Weerstandsvermogen en risicobeheersing
Verbonden partijen
Financiering
Onderhoud kapitaalgoederen
Reserves 


Jaarrekening

De jaarrekening is hoofdzakelijk financieel van aard en bestaat uit de balans van de gemeente plus een uitgebreide toelichting hierop. Verder is een overzicht van baten en lasten opgenomen en is een onderbouwing gegeven op de mutaties van de reserves en voorzieningen. Tenslotte is een aantal verplichte bijlagen toegevoegd.

Prestatie indicatoren

Landelijk is er een set van prestatie-indicatoren ontwikkeld die verplicht in de jaarstukken is opgenomen. Door het verplichte karakter wordt de onderlinge vergelijkbaarheid tussen gemeenten verbeterd. Genoemde prestatie-indicatoren zijn hoofdzakelijk opgenomen bij de desbetreffende programma's (34 in totaal) en zijn afkomstig van de website Waarstaatjegemeente.nl. Bij de paragraaf Weerstandsvermogen en risicobeheersing zijn financiële indicatoren toegevoegd en bij de paragraaf Bedrijfsvoering zijn indicatoren opgenomen voor de formatie en bezetting (onderdeel personeelsbeleid) en voor het overheadpercentage (onderdeel planning & control). De indicatoren zijn ontwikkeld door de commissie BBV en de commissie Depla en zijn voor iedere gemeente gelijk. Deze indicatoren worden regelmatig gecontroleerd en geactualiseerd.