Kwaliteit
De ODA is in 2019 geconfronteerd met onverwachte ontwikkelingen rond wetgeving en besluiten. De Raad van State heeft een uitspraak gedaan over het PAS waardoor veel activiteiten met stikstofgevolgen ineens stilgelegd moesten worden. Het wetsvoorstel over het verbod van asbest op daken werd vervolgens door de Eerste Kamer verworpen. En in juli zijn de regels rondom PFAS enorm aangescherpt. Als gevolg van deze ontwikkelingen zijn er achterstanden ontstaan. Dit heeft zich vertaald dat de out-put achter liep bij de begroting. Gevolg een onderbesteding. Hier tegenover staat dat er minder dekking overblijft voor de gehele bedrijfsvoering. Voor gemeente Berkelland betekende dit een nadeel.
De ODA is zich aan het voorbereiden op de Omgevingswet. Bij gemeenten krijgt de wet steeds meer aandacht en er wordt meer advies gevraagd aan de ODA over de milieugevolgen van de wet.
Door het werken met een outputfinanciering heeft de ODA meer inzicht gekregen in onderhanden werk en er is veel verbeterd in de rapportages voor de sturing van onze organisatie en financiën. Daarnaast heeft dit inzicht duidelijk gemaakt dat nog niet alle aspecten van het werken met een outputbegroting goed zijn ingeregeld. Onderdelen van het werk worden nog onvoldoende ten laste van de partners gebracht.
Door de krapte op de arbeidsmarkt heeft de ODA niet voldoende gekwalificeerde mensen kunnen vinden voor vergunningen en toezicht & handhaving. In 2019 is ODA begonnen om eigen mensen op te leiden. Dat vergt tijd.