Portefeuillehouder
Gerjan Teselink

Kwaliteit (indicator)

G

Kwaliteit (label)
Bestuursrapportage 2020

Kwaliteit (toelichting)

Door de Coronacrisis zijn er jongeren die hun stage of BBL-plaats niet kunnen voortzetten, bijvoorbeeld binnen de horeca. Deze jongeren zijn door Werkgeversservicepunt Achterhoek en SDOA bemiddeld naar andere organisaties waar ze vergelijkbare werkzaamheden konden uitvoeren (bijvoorbeeld in een kantine van een zorginstelling). Het Werkgeversservicepunt Achterhoek is creatief in haar oplossingen om jongeren toch aan het werk te helpen en/of te houden. 

In de regio Achterhoek worden in samenwerking tussen het bedrijfsleven, onderwijs (MBO, PRO, VSO), RMC, UWV, uitvoeringsorganisaties en gemeenten jongeren begeleid naar betaald werk. Deze samenwerking heeft geresulteerd in verschillende acties die zijn vastgelegd in het actieplan Achterhoekse jongeren en zijn halverwege 2019 gestart. Zo werkt het Graafschap College Loopbaanplein samen met een jobcoach vanuit SDOA en Laborijn om de studenten te ondersteunen tijdens stage en de stap naar werk te maken. Het gaat hierbij om jongeren met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. SDOA heeft samen met het Graafschap college het project ‘Jij doet! Aan de slag met je toekomst!’ opgestart. Dit project richt zich op jongeren tussen de 18 en 28 jaar, die door de SDOA zijn geselecteerd op basis van de afstand tot de arbeidsmarkt en/of het onderwijs. Binnen het project wordt geïnvesteerd in persoonlijkheidsontwikkeling, het ontdoen van blokkades, het oriënteren op toekomstige mogelijkheden en het maken van de keuzes die leiden tot het wenselijke perspectief. Er worden op maat trajecten ingezet, zoals wandelcoaching, een workshop communicatie of het leren van de Nederlandse taal.

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is een van de maatregelen van het kabinet om ondernemers te ondersteunen tijdens de Coronacrisis. De regeling is voor zelfstandig ondernemers, waaronder zzp’ers. Het voorziet in een aanvullende uitkering voor levensonderhoud als het inkomen door de Coronacrisis tot onder het sociaal minimum daalt. En in een lening voor bedrijfskapitaal om liquiditeitsproblemen als gevolg van de Coronacrisis op te vangen.  Voor onze gemeente zijn bij ROZ 681 aanvragen ingediend voor een inkomensaanvulling en 71 aanvragen voor een krediet. 

Tijd (indicator)

G

Tijd (label)
Programmabegroting 2021

Geld (indicator)

R

Geld (label)
Bestuursrapportage 2020

Geld (toelichting)

Wij zien een derving van de detacheringsopbrengsten als gevolg van Covid-19. Gedetacheerde medewerkers met verkoudheidsklachten zijn uitgesloten van werkzaamheden en medewerkers met een verhoogd risico krijgen buitengewoon verlof. Sommige inleners hebben noodgedwongen (tijdelijk) onderdelen van het productieproces beëindigd of het bedrijf of de organisatie geheel gesloten. Dit betekent dat de gedetacheerden op economische gronden hun werkzaamheden binnen deze organisatie (tijdelijk) niet kunnen voortzetten. Een ander direct gevolg is dat de bestandsdaling onder druk is komen te staan.  Ondanks dat de huidige uitstroomcijfers tot en met april nog geen aanleiding geven om de doelstelling voor 2% bij te stellen houden wij in deze bestuursrapportage wel rekening met dit negatief effect.  Deze twee ontwikkelingen leidt in deze bestuursrapportage tot een negatieve bijstelling ter hoogte van € 374.000. Samen met SDOA blijven wij ons echter inzetten om het bestand maximaal te laten dalen.

De structurele middelen voor deelname aan het Jeugdfonds sport en cultuur worden overgeheveld naar dit programma. Dit maakt dat activiteiten rondom het onderwerp armoede gebundeld zijn. Dit is een budgetneutrale wijziging. 



Toelichting

G

Kwaliteit

Samen met scholen hebben wij diverse projecten gedraaid. Een voorbeeld daarvan is het horecaproject  dat in samenwerking met het Graafschap college tot stand is gekomen. Verder zijn vanuit het actieplan Achterhoekse jongeren twee jobcoaches aangetrokken. Zij richten zich specifiek op jongeren die nog op school zitten en door hun beperking niet naar school kunnen. Vanaf 2019 is een jobcoach beschikbaar voor de doelgroep tot 23 jaar om hen naar werk te begeleiden. Vanuit het Werkgevers ServicePunt Achterhoek (WSPA) is er een specialist die meedenkt bij de inzet van een concreet werkaanbod, zodat scholen een passend werkaanbod richting de jongeren kunnen doen. Er wordt hierbij nauw samengewerkt met platform BV Berkelland (samen met de industriekring).

G

Tijd

Loopt volgens planning.

G

Geld