Portefeuillehouder
(inactive) Gerda ter Denge

Omschrijving (toelichting)

Het gedachtegoed van een Knooppunt Mantelzorg draagt bij aan bewustwording en bekendheid van mantelzorg, ontlast de mantelzorger en versterkt het (bestaande) netwerk van formele en informele zorg. De noodzaak en urgentie om mantelzorgers te ondersteunen staat buiten discussie. De wijze waarop we hier als gemeente invulling aan geven hebben we geëvalueerd in 2022 en maakt vanaf 2023 onderdeel uit van ons reguliere beleid. 

Kwaliteit (indicator)

G

Kwaliteit (toelichting)

In samenwerking met lokale zorgaanbieders is de informele zorg in de thuissituatie verder ontwikkeld.
Hiermee kunnen mantelzorgers tijdelijk ontlast worden. Zodat de mantelzorger kan deelnemen aan activiteiten. De informele zorg wordt geleverd door (opgeleide) vrijwilligers. Regionaal is gezamenlijk met de gemeenten in de Oost Achterhoek en Doetinchem gestart met communicatie over mantelzorgregelingen en de toegang. Verder is in 2022 specifiek ingezet op de jonge mantelzorger (gastlessen over 'opgroeien met zorg' en een regionaal kamp voor jonge mantelzorgers). 

Geld (indicator)

G

Geld (toelichting)

Vooralsnog wordt het knooppunt mantelzorg bekostigd uit het uitvoeringsplan Samen denken, Samen doen. In de verantwoordingsrapportage 2021 is voorgesteld structureel invulling te geven aan het knooppunt mantelzorg met ingang van 2023. Hiervoor zijn middelen gereserveerd binnen de programmabegroting onder algemene voorzieningen. Voor 2022 hebben de ontwikkelingen op dit onderwerp geen financiële gevolgen.