Portefeuillehouder
Betsy Wormgoor

Omschrijving (toelichting)

Voormekaar zorgt met actieve casusregie voor passende ondersteuning aan kinderen en ouders (zo licht, zo kort en zo dichtbij mogelijk). Dit is onder andere mogelijk doordat Voormekaar in elke kern onderdeel uitmaakt van een sterk netwerk van inwoners en professionals en door het effect van ingezette zorg te evalueren met inwoner en zorgverlener.
We geven in regionaal verband de inkoop jeugdzorg vanaf 2022 anders vorm. Daarmee beogen we dat kinderen zo thuis mogelijk opgroeien, een dekkend zorgaanbod, passende ondersteuning (zo licht als mogelijk en zo intensief als nodig) en kostenbeheersing. We willen een aantal aanbieders meer ruimte geven om te doen wat nodig is binnen een financieel kader ('lump sum financiering'). Van afstemming tussen aanbieder en gemeente over product en looptijd naar afstemming over doel en resultaat. Als gemeente vinden wij het belangrijk daarbij goed de balans te bewaken tussen wat grote en kleine aanbieders onze inwoners kunnen bieden.

Kwaliteit (indicator)

G

Kwaliteit (toelichting)

De regionale inkoop jeugdwet is vanaf 1 juli 2022 ingegaan. 59 (samenwerkingsverbanden van) aanbieders verzorgen nu de specialistische jeugdzorg die wordt ingezet via Voormekaar, huisartsen, gecertificeerde instellingen en medisch specialisten. Er is veel inzet gepleegd om jeugdigen de juiste zorg te bieden als een aanbieder niet meer gecontracteerd was. Er is een goede start gemaakt met de nieuwe werkwijze (Voormekaar bepaalt het resultaat, de aanbieder hoe het resultaat wordt bereikt) en met de samenwerking met nieuwe aanbieders. 

Om kinderen beter te beschermen hebben we volop ingezet op de Gelderse Verbeteragenda Jeugdbescherming, een samenwerking van alle Gelderse gemeenten, gecertificeerde instellingen (GI's), Veilig Thuis en de Raad voor de Kinderbescherming. We werken nu met een vereenvoudigde aanmeldroute voor jeugdzorg. vanuit de gecertificeerde instellingen. De GI's kampen met een personeelstekort en heeft maatregelen genomen om veiligheid van kinderen te waarborgen. 

Sinds 2022 is het nieuwe woonplaatsbeginsel ingegaan. Dit betekent dat Berkelland niet meer financieel verantwoordelijk is voor jongeren die oorspronkelijk niet uit Berkelland komen en nu hier onder voogdij van een GI wonen. Ook zijn er kinderen 'administratief verhuist' naar Berkelland die momenteel in een andere gemeente wonen. Het gaat om jongeren met relatief zware problematiek en daarbij behorende hoge kosten. 

 

Geld (indicator)

G

Geld (toelichting)

Als gevolg van de regionale inkoop en het uitgangspunt om inwoners de juiste zorg te bieden, is er nog relatief veel sprake van individuele overeenkomsten en overgangsregelingen. De financiële nadelen die daardoor ontstaan worden echter volledig gecompenseerd door de voordelen die we ook realiseren met de regionale inkoop. 

Het nieuwe Woonplaatsbeginsel vanaf 1 januari 2022 brengt een financieel voordeel met zich mee. Relatief veel kinderen zijn overgedragen aan andere gemeenten, omdat zij niet meer onder de financiële verantwoordelijkheid van onze gemeente vallen. 

Per saldo is er sprake van een nadeel tot een bedrag van € 348.000. Dit is met name het gevolg van het niet volledig invullen van de taakstelling (begroot bedrag € 458.000).