Omschrijving (toelichting)

We zoeken samen met partijen zoals Werkgeversservicepunt Achterhoek naar passende werk(ervarings)plekken, liefst in de eigen woonomgeving. Daarbij streven we naar een doorgaande ontwikkellijn voor deze groep inwoners. Met de start van het nieuwe Werkleerbedrijf vanaf 2022, zal de pilot arbeidsmatige dagbesteding van start gaan. In deze pilot worden inwoners die de indicatie dagbesteding vanuit de Wmo hebben, in een veilige arbeidsmatige werkomgeving geplaatst. Dit kan bij het nieuwe Werkleerbedrijf of bij lokale bedrijven. Tenslotte blijven we de beschut werkplekken zoveel mogelijk bij lokale initiatieven onderbrengen.

Kwaliteit (indicator)

G

Kwaliteit (toelichting)

De taakstelling voor het aantal dienstbetrekkingen nieuw Beschut Werk voor de gemeente Berkelland was in 2022 21 fte (op basis van 31 uur per fte). We hebben in 2022 aan deze taakstelling kunnen voldoen en voor 21 fte aan beschut werkplekken kunnen organiseren. Dit is goed voor de inwoners in kwestie, maar heeft ook een keerzijde. Het betekent namelijk ook dat er een wachtlijst is ontstaan. In de Verordening Sociaal Domein 2022 is vastgelegd dat er geen dienstverbanden aan geïndiceerde personen boven de taakstelling worden aangeboden. Mocht er wel boven taakstelling worden geplaatst, dan zou dit zorgen voor structurele aanvullende lasten doordat hier geen middelen van het Rijk voor zijn. Het medewerkersverloop op de wachtlijst is minimaal.

De gemeente Berkelland vindt de wachtlijst, net als de gemeenten Oost Gelre, Winterswijk en Fijnder onwenselijk. De verwachting is dat er in 2024 een nieuwe verdeling komt van te realiseren aantallen in gemeenten en bijbehorende budgetten. 2024 duurt echter nog even en zijn de genoemde gemeenten en Fijnder een lobby gestart bij het Rijk om extra middelen vrij te maken, zodat er meer plekken gerealiseerd kunnen worden. Daarnaast heeft de gemeente Berkelland met Fijnder afgesproken dat inwoners op de wachtlijst gebruik kunnen maken van de re-integratievoorzieningen van Fijnder. Dit is een expliciete keuze geweest van het college en het bestuur van Fijnder. Maatwerk is hierbij het uitgangspunt, waarbij we vermijden dat er inwoners onnodig aan de zijlijn blijven staan. 

Geld (indicator)

O

Geld (toelichting)

Deze ambitie maakt onderdeel uit van het programma verbindingen ondernemers voor participatiewet (050.050). Zie voor financiële toelichting onder "Wat mag het kosten?"