Omschrijving (toelichting)

De gemeente maakt hierbij gebruik van het Werkgevers ServicePunt Achterhoek (Oost) bij Fijnder (voorheen SDOA). Voor de brede doelgroep van werkzoekenden benaderen we rechtstreeks de ondernemers en maatschappelijke organisaties om werkplekken te vinden voor (kwetsbare) mensen.

Kwaliteit (indicator)

G

Kwaliteit (toelichting)

Voor de koppeling van werkgevers aan werkzoekenden werkt de gemeente Berkelland, via uitvoeringsorganisatie Fijnder, samen met andere gemeenten binnen het Werkgeversservicepunt Achterhoek (WSPA). Het WSPA onderhoudt intensief contact met inclusieve werkgevers en zorgt voor arbeidsbemiddeling van de werkzoekenden die door Fijnder voorbereid worden op een terugkeer op de arbeidsmarkt. 

Het WSPA heeft actief contact met 3.177 werkgevers. Deze werkgevers kunnen niet alleen gebruik maken van de kandidaten die door het WSPA aangeboden worden, maar ook van het advies, de ondersteuning, kennis, expertise en instrumenten waarover het WSPA beschikt . Het aantal werkgevers waarmee het WSPA een relatie onderhoudt, breidt zich nog steeds uit, want in 2022 zijn er 50 nieuwe werkgevers bij gekomen. Vanuit de relatie die het WSPA met al deze werkgevers heeft, konden zij in 2022 400 inwoners uit de gemeenten Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk aan betaald werk of een werkervaringsplaats helpen. 297 daarvan werden aan werkgeholpen, namelijk:

-    98 inwoners uit de Participatiewet
-    22 inwoners met een UWV uitkering
-    75 inwoners met een WsW indicatie
-    22 inwoners met nieuw beschut werk indicatie
-    79 inwoners zonder een uitkering (nuggers).

Naast bemiddeling naar betaald werk zijn er nog 103 inwoners bemiddeld naar een werkervaringsplaats, waarbij de potentie er is om een deel van hen uiteindelijk door te geleiden naar regulier betaald werk. 

Geld (indicator)

R

Geld (toelichting)

Deze ambitie maakt onderdeel uit van het programma participatie en werkgeversbenadering (050.040). Zie voor financiële toelichting onder "Wat mag het kosten?"