Omschrijving (toelichting)

Ontschotten van regelingen stimuleert de ontwikkeling van de doelgroep met een afstand tot de arbeidsmarkt maximaal. Onze ideeën hebben wij neergelegd in de visie doorgaande ontwikkellijn. Deze visie realiseert het traploos op- en afschalen tussen (arbeidsmatige) dagbesteding, beschut werk en betaald werk van de doelgroep.
In 2022 wordt ‘Samen aan het stuur, één uitvoeringsorganisatie werk en inkomen voor het sociaal domein’ in volle omgang geïmplementeerd. We positioneren het nieuwe Werkleerbedrijf als tweedelijns organisatie, waarbij de gemeente verantwoordelijk is voor de integrale toegang en regie op de dienstverlening aan onze inwoners.
Meer informatie over activiteiten op het gebied van schulden en armoede zijn te vinden in het programma 'Zorg voor wie dat nodig heeft'.

Kwaliteit (indicator)

G

Kwaliteit (toelichting)

De krapte op de arbeidsmarkt houdt, ondanks de gestegen energieprijzen, de inflatie, de oorlog in Oekraïne en het verlies in koopkracht, nog steeds aan. Bijna iedereen die wil werken en niet te maken heeft met grote persoonlijke problemen op het terrein van bijvoorbeeld gezondheid of financiën, is wel aan het werk. Op verzoek van de gemeente Berkelland heeft Fijnder in kaart gebracht of dit ook daadwerkelijk terug te zien in is in bijstandsbestand en bij nieuwe instroom in het bijstandsbestand. Terwijl de groep met een (relatief) korte afstand (binnen een half jaar bemiddelbaar) bij Fijnder nog op 16,2% lag in 2021 (gemeten 1 januari ), was dit percentage in 2022 teruggelopen naar 11,7% (gemeten op 31 december). Relevanter is misschien nog wel de nieuwe instroom. Op 1 januari 2021 lag het aandeel bijstandsgerechtigden met een korte afstand tot de arbeidsmarkt (minder dan een half jaar nog op 28,1%, terwijl een meting op 31 december 2022 laat zien dat van de instroom in 2022 slechts 9,5% een korte afstand (minder dan een half jaar) tot de arbeidsmarkt heeft. 

Met de vaststelling dat de afstand tot de arbeidsmarkt van bijstandsgerechtigden, ondanks de krapte op de arbeidsmarkt, over de gehele breedte groter wordt, legt Fijnder ook steeds meer de focus op ontwikkeling van bijstandsgerechtigden die nog niet direct voor toeleiding naar werk in aanmerking komen. Hiertoe zijn er in 2022 verschillende instrumenten en voorzieningen ingericht, zoals een voorziening voor arbeidsmatige dagbesteding, het aanstellen van een taalcoach, intensieve trajectbegeleiding via "slagkracht meedoen" en intensieve werkleertrajecten voor anderstaligen. In 2023 verwachten we de eerste resultaten. 

Geld (indicator)

G

Geld (toelichting)

Deze ambitie maakt onderdeel uit van het programma participatie en werkgeversbenadering (050.040). Zie voor financiële toelichting onder "Wat mag het kosten?"