Omschrijving (toelichting)

Algemeen bestuur gaat in 2022 over het college, de raad en de ondersteuning die daarmee gemoeid is. In 2022 vallen ook de 8rhk ambassadeurs, Euregio en Omgevingsdienst achterhoek onder algemeen bestuur. Evenals ruimtelijke ordening en dierenbescherming/zwerfdieren.

Kwaliteit (indicator)

G

Kwaliteit (toelichting)

In 2022 waren er gemeenteraadsverkiezingen. Dit leidde tot een nieuwe raad en een grotendeels nieuw college. In aanloop naar de verkiezingen is een wethouder vroegtijdig afgetreden. Een tweede wethouder is in de demissionaire periode afgetreden.

Geld (indicator)

O

Geld (toelichting)

Het voordeel op deze activiteit kent 4 oorzaken. De toevoeging aan de voorziening wethouders pensioenen is € 292.000 hoger dan geraamd. Dit wordt met name veroorzaakt doordat we ook voor de nieuwe wethouders een voorziening moeten treffen. Tegenover dit nadeel staan voordelen voor een lagere bijdrage aan de Omgevingsdienst Achterhoek (€ 284.000),lagere kosten voor de inhuur van extern (juridisch) advies (€ 50.000), lagere kosten voor ruimtelijke ordening (€ 24.000) en lagere kosten voor ondersteuning (gezamenlijk € 10.000).