Op het platteland komen steeds meer grote opgaven (zoals landbouwtransitie, biodiversiteit, droogte, energietransitie etc.) samen die allemaal om ruimte vragen. Het is een uitdaging om al deze onderwerpen op een goede manier samen te brengen op het platteland en daarmee ons platteland vitaal te houden. We werken hiervoor actief mee aan de provinciale processen van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG), het Regioarrangement en aan het regionale proces van Ruimtelijk Perspectief Achterhoek. Deze processen zijn langjarig en zullen in de komende jaren hun uitwerking krijgen in gebiedsprocessen in de Achterhoek en zeer waarschijnlijk ook in Berkelland.
Een meer duurzame vorm van landbouw in Berkelland
De agrarische sector is een belangrijke pijler in ons buitengebied. De sector wordt de komende jaren voor grote uitdagingen gesteld, onder meer door de stikstof problematiek en de transitie richting een duurzame vorm van landbouw. Op basis van het plan van aanpak duurzame landbouw dat in 2024 wordt afgerond en via samenwerking met partijen als de VKA, LTO en de Marke onderzoeken wij hoe wij agrariërs kunnen ondersteunen richting een meer duurzame vorm van landbouw, zoals kringlooplandbouw. Daarnaast ziet het er naar uit dat we gaan starten met een nieuw vrijwillig kavelruilproces rondom Stelkampsveld. Ook onderzoeken we mogelijkheden voor de stimulering van meer verbinding tussen agrariërs en inwoners, bijvoorbeeld via een project als de korte ketens.
Toekomstbestendige (agrarische) erven
We zien dat er stoppers zijn in Berkelland en nog meer gaan komen. Dit zorgt voor nieuwe ruimtelijke uitdagingen voor onder meer vrijkomende agrarische bebouwing. We voeren hiervoor het plan van aanpak voor de vrijkomende agrarische bebouwing uit. Bijna alle onderdelen van het plan van aanpak zijn in 2024 afgerond en in uitvoering gegaan. In 2025 werken we verder aan het laatste onderdeel; de herijking van het beleid 'functies zoeken plaatsen zoeken functies'. Ook blijven we ons inzetten voor de sanering van asbestdaken in het buitengebied. We zien goede resultaten door de huidige subsidieregeling. We gaan er daarnaast vanuit dat komende periode door rijksregelingen (bijvoorbeeld LBV) er een extra druk komt te staan op de gemeentelijke organisatie om snel te handelen met opties voor herbestemming en flankerend beleid.
Behoud en versterken van ons coulisselandschap en verhoging van de biodiversiteit
Berkelland heeft een prachtig coulisselandschap dat een fijne leefomgeving biedt. Tegelijkertijd zien we dat natuur, landschap en biodiversiteit onder druk staat. We zetten ons daarom samen met partners (zoals de LTO, VKO, VALA, , SLG en provincie) in om het landschap te versterken en de biodiversiteit te verhogen. Dit doen we door uitvoering te geven aan de ‘uitvoeringsagenda biodiversiteitsplan’ samen met partners. Daarnaast werken we in 2025 verder aan de uitvoering van de motie ‘voor elk Berkellands huishouden een boom’.
Het toeristisch-recreatief aanbod in Berkelland is versterkt
Het prachtige coulisselandschap is een van de redenen dat toeristen en recreanten naar Berkelland (als onderdeel van het sterke toeristische merk Achterhoek) komen om hun vrije tijd te spenderen. Niet alleen bezoekers, maar ook eigen inwoners maken hierbij dankbaar gebruik van verschillende toeristisch-recreatieve voorzieningen en faciliteiten zoals fiets- en wandelpaden, horecagelegenheden, dag-attracties enverblijfsaccommodaties. Om ook in de toekomst een aantrekkelijk toeristisch-recreatief aanbod te hebben blijven we samen met de sector via het uitvoeringsprogramma van Beleef het in Berkelland inzetten op verdere kwaliteitsverbetering.